BiH
0

Sadović: Nema krize u Vijeću ministara BiH

FENA
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) bi na sjednici koja je počela danas poslijepodne trebalo razmatrati kadrovska pitanja u vezi s popunom pozicija u Vladi Federacije BiH.
  • Kandidati SDA za ministarske pozicije u Vladi FBiH su: Edin Mušić za federalnog ministra za izbjeglice i raseljene osobe, Zahid Crnkić za ministra za boračka pitanja, Desnica Radivojević za ministra trgovine, te Mustafa Burgić za ministra prometa i komunikacija i Salko Obhođaš za ministra prostornog uređenja i okoliša, a za federalnog premijera kandidat je Nedžad Branković, kazao je Član Predsjedništva Stranke Tarik Sadović u izjavi za FENU.

Dodao je kako to nije konačna lista te da ima i drugih kandidata.

Na pitanje da li će Predsjedništvo SDA razmotriti i trenutnu situaciju u Vijeću ministara BiH, Sadović je ocjenio kako ne postoji nikakva kriza u radu ovog izvršnog organa, te kako ju je "Isfabrikovao" predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

  • Dogodilo se da od sedamnaest tačaka razmatranih na sjednici Vijeća tri nisu usvojene i kada je predsjedavajući uočio da nije prošla tačka koju je on "gurao" prekinuo je sjednicu, te, istovremeno, otkazao i drugu tematsku sjednicu o evropskim integracijama, pojašnjava Sadović.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Špirić se rukovodio logikom "ako ne ide onako kako ja mislim da treba da ide, onda je kriza".

Sadović smatra kako treba raditi na način koji je sam predsjedavajući Vijeća ministara najavio, a to podrazumjeva rješavanje onih pitanja koja su nesporna, te prolongiranje spornih kako bi se očuvao kontinuitet u radu.

Napomenuo je kako ima na stotine tačaka dnevnog reda koje Vijeće ministara BiH može riješiti bez odlaganja.

Kako je najavljeno, Predsjedništvo SDA će razmotriti i aktuelnu političku situaciju u BiH, a na dnevnom redu sjednice moglo bi se naći i pitanje zakazivanja zasjedanja Glavnog odbora Stranke.