Prekršen Statut Interpola
0

Sadović naložio povlačenje potjernica u slučaju "Dobrovoljačka"

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović naložio je Uredu za suradnju s Interpolom BiH da odmah kontaktira Glavni ured Interpola u Lyonu i zatraži povlačenje potjernica protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem „Dobrovoljačka".

Sadović je, kako je navedeno u saopćenju Ministarstva, naglasio da je raspisivanjem tih potjernica NCB Interpol Beograd prekršio član 3. Statuta Interpola i potjernice raspisao isključivo iz političkih razloga, a Tužilaštvo i Ministarstvo pravde Srbije su se u međuvremenu oglušili na sve zahtjeve Tužilaštva i Ministarstva pravde BiH koji su od njih tražili da im ustupe vođenje krivičnog postupka i sve eventualne, dosad prikupljene dokaze u tzv. slučaju Dobrovoljačka.

Ministarstvo sigurnosti BiH ističe da raspisivanjem tih potjernica Srbija pokazuje da ima namjeru proizvoditi probleme na svim prostorima bivše Jugoslavije, pa i unutar BiH, tako što će destabilizirati političku situaciju u BiH njenim državljanima i onemogućuti putovanje bilo gdje izvan nje.

  • Na ovaj način Srbija se samoproglasila nadležnom za procesuiranje svih krivičnih djela ratnog zločina na području bivše Jugoslavije, što je nedopustivo. S obzirom na to da je generirala sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije, sada želi da druge proglasi odgovornim za sve zločine koji se počinili. Tužilaštvo BiH vodi istragu o takozvanom slučaju Dobrovoljačka i, kako se to navodno krivično djelo dogodilo na prostoru BiH, a njegovi navodni počinioci su državljani BiH, posve je evidentno da je za njihovo procesuiranje nadležno pravosuđe BiH, a ne Srbije. Tako je i po međunarodnom i po domaćem pravu, te ovim potezom Srbija ozbiljno narušava odnose dviju država - zaključeno je u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.