BiH
0

Sadović: Moguće stavljanje van snage postojećih simbola RS-a

FENA
Šef poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Tarik Sadović smatra da je moguće naći rješenja za novu himnu i grb RS-a, uz prijedlog da se donese poseban zakon .

Sadović je izjavio da bi se zakonom o upotrebi nacinalih simbola svih naroda i nacionalih manjina uspjelo regulirati na koji način, na kojim mjestima i u kojim prilikama se upotrebljavaju nacionalna obilježja.

Na razini entiteta, odnosno države, kako je predložio, bila bi donesena neka vrsta zajedničkih obilježja sa kojima se svaki narod ove zemlje može identifikovati.

On ne vjeruje da će Ustavni sud BiH na svojoj sjednici odlučiti da, zbog neprovođenja Odluka, bude pokrenuto pitanje krivičnih sankcija protiv odgovornih osoba i u RS-u i FBiH, ali ne isključuje mogućnost da Ustavni sud stavi van snage aktulena obilježja dok parlamenti entiteta ne donesu odgovarajuće izmjene zakona i usvoje nove simbole.

"Kako neki smatraju da simboli u jednom multietničkom entitete treba da odražavaju samo jedan narod to nije dobro i nema rješenja ako se zastupa takav stav", kazao je Sadović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Narodna skupština RS-a treba danas da formira komisiju koja će raditi na Odluci Ustavnog suda BiH kojom su proglašeni neustavnim simboli RS-a, grb i himna, a Sadović je ukazao da je za poslanike SDA sporno osnivanje ad hoc komisije i način njenog odlučivanja.

"Mi zastupamo stanovište da to tijelo treba odluke donositi konsenzusom", kazao je Sadović navodeći da je pitanje grba i himne od vitalnog nacionalnog interesa i u tom smislu preglasavanje ili većinsko odlučivanje ne bi bilo dobar model.