BiH
0

Sadović i Kalamperović potpisali dva sporazuma o saradnji između BiH i Crne Gore

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Tarik Sadović i ministar unutarnjih poslova i javne uprave Crne Gore Jusuf Kalamperović potpisali su danas u Budvi dva važna međudržavna sporazuma.

Sadović je nakon ceremonije potpisivanja izjavio za Agenciju FENA da je ovim stvoren pravni okvir da dvije države sarađuju u ovim oblastima, jer je to prije svega interes građana i naroda ovih država.

  • Bosna i Hercegovina i Crna Gora, kao suverene države, moraju razvijati svoje državne strukture i kapacitete, naročito jer su obje zemlje deklarirale želju da postanu članice euroatlantskih integracija, kazao je Sadović.

Sadović je razgovore sa svojim crnogorskim kolegom ocijenio veoma dobrim i korisnim i naglasio da je postignut niz dogovora s ciljem unapređenja saradnje, prije svega policijske saradnje u oblasti organiziranog kriminala.

"Obje države su tranzitne zemlje za ilegalno krijumčarenje narokotika, visoko akciznih roba, a izražen je i problem ilegalnih imigracija, u nekim slučajevima trgovine ljudima, naročito građana Albanije i Kosova koji u nekim slučajevima nastoje da se domognu zemalja EU", preicizirao je ministar sigurnosti BiH, istaknuvši da su u toj oblasti dogovoreni određeni oblici saradnje.

U oblasti graničnih policija, dogovoreno je da se BiH i Crna Gora zajednički kandidiraju kod Evropske komisije za sredstva iz IPA fondova za izgradnju jednog zajedničkog prijelaza.

"Postoji obostrano opredjeljenje da se podigne nivo granične sigurnosti između BiH i Crne Gore", istaknuo je.

Dvije strane su također naglasile odličnu saradnju u oblasti zaštite od katastrofa, što potvrđuje primjer odrona u kanjonu rijeke Tare, kada su posljedice tog događaja prijetile da nanesu veliku štetu u gradovima na rijeci Drini kao što su Foča ili Višegrad, naveo je Sadović.

U bh. delegaciji koju predvodi ministar Sadović su direktor SIPA-e Sead Lisak, direktor Sližbe za poslove sa strancima Dragan Mektić i direktor Granične policije Vinko Dumančić.