{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sadović: BiH prešla značajan dio puta do potpuno slobodnog viznog režima

F
19.9.2007. u 17:47
0
0
Sadović: BiH prešla značajan dio puta do potpuno slobodnog viznog režima
0
Sadović: BiH prešla značajan dio puta do potpuno slobodnog viznog režima
BiH je prešla značajan dio puta do konačnog cilja, a to je potpuno slobodan vizni režim za putovanja građana, izjavio je danas ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović po povraku iz Brisela, gdje je sa zvaničnicima Evropske komisije potpisao sporazume o viznim olakšicama i readmisiji.
Sadović je na pres-konferenciji na Sarajevskom aerodromu istaknuo višestruki značaj ovih sporazuma, posebno u pravcu potpune liberalizacije viznog režima za građane BiH.

Vizne olakšice će prema potpisanom sporazumu važiti za 20 kategorija građana BiH. Za mnoge će one biti potpuno besplatne te će se izdavati na duži period.

Vize će plaćati samo poslovni ljudi, ustvrdio je ministar Sadović, napomenuvši da će potpisani sporazumi važiti od 1. januara naredne godine. Prije toga je neophodno izvršiti njihovu ratifikaciju u parlamentu BiH i parlamentima zemalja EU.

Ovim sporazumima je i EU, kaže Sadović, poslala jasnu poruku da razumije potrebe građana BiH i regiona, te da iz Evrope ne stižu samo uvjeti.

Ipak, u cilju potpune liberalizacije viznog režima BiH će morati učiniti još dosta napora. Najvažniji korak je potpisivanje Sporazuma o sabilizaciji i pridruživanju s EU te uvođenje biometrijskih pasoša.

Iako su evropski zvaničnici pozdravili potpisivanje ovih sporazuma, ministru Sadoviću su prenijeli i zabrinutost situacijom u BiH i nepostizanjem dogovora o reformi policije.

Oni od vlasti očekuju da što prije postignu kompromis o ovom pitanju i omoguće BiH da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Sadović navodi kako su evropski zvaničnici poručili da će biti loše za BiH ukoliko ovaj sporazum prije naše zemlje potpišu i Srbija i Crna Gora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: