Predstavnički dom PS BiH
0

Sadik Ahmetović ministar sigurnosti!

FENA
Foto: Gdb.org
Foto: Gdb.org
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas potvrdio Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o imenovanju Sadika Ahmetovića za ministra sigurnosti BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za imenovanje Ahmetovića glasalo je 27 poslanika, šest ih je bilo protiv dok je jedan poslanik bio suzdržan.

Sadih Ahmetović je položio svečanu zakletvu.

Poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović je tokom diskusije postavio pitanje šta se čekalo s ovim imenovanjem i šta se, kod onih što su blokirali imenovanje, promijenilo za četiri mjeseca.

Također smatra da treba postaviti pitanje odgovornosti za ovakvu situaciju.

Bećirović je, podsjećajući da je SDPBiH bio i protiv ovog Vijeća ministara, najavio da poslanici te stranke neće podržati imenovanje ministra sigurnosti.

Poslanika Momčila Novakovića je zanimalo šta se dešavalo od 28. augusta, kada su CIK i SIPA dostavili potrebnu dokumentaciju o kandidatu za ministra sigurnosti do momenta kada je predsjedavajući Vijeća ministara donio odluku o imenovanju.

Novaković smatra da je predsjedavajući Vijeća ministara trebao biti na današnjoj sjednici na kojoj se raspravlja o njegovom zamjeniku i ministru sigurnosti.

Po njegovim riječima, to govori ne samo o njihovoj budućoj saradnji nego i o tome da kod ove parlamentarne većine pored svih neslaganja sada postoji i neslaganje o kadrovskim rješenjima.

Predsjedavajući Doma Milorad Živković je pokušao opravdati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, rekavši da je on jučer i danas u Ujedinjenim narodima u Njujorku i da zbog toga ne prisustvuje sjednici.

Po njegovim riječima, SNSD je imao jasan stav i tražio je od kandidata da se izjasni o tri stvari - rješavanju problema terorista u BiH, da se jasno opredijeli prema blokadi drugih imenovanja koja stoje u Vijeću ministara i da će se povući ukoliko se naknadno utvrdi sukob interesa.

Dobili smo uvjeravanje, kazao je Živković, da će sva tri zahtjeva biti provedena.

Nakon pauze očekuje se da poslanici odluče da li će se o potvrđivanju odluke o imenovanju Ahmetovića izjasniti odmah ili nakon što obave raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda.

Sadika Ahmetovića Stranka demokratske akcije predložila je za ministra sigurnosti BiH nakon što je u julu s te funckije smijenjen dotadašnji ministar Tarik Sadović.