Milorad Dodik
0

"Sada će na udaru EU biti političari iz RS-a"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas da je Evropska unija “vjerovatno pod pritiskom iz Sarajeva“ dobila prava da sankcionira sve osobe u BiH koje potkopavaju suverenitet i teritorijalni integritet države, te da će “pod udarom” biti funkcioneri iz RS-a.

“Sada će krenuti opća medijska galama na funkcionere iz RS-a da bi se napravio pritisak da se oni što prije stave na te spiskove. A ti spiskovi su upotrebljavani i do sada nekoliko stotina puta, pa nisu napravili željenu BiH, pa neće ni ovi”, tvrdi Dodik.

“Može Evropa da pravi svoje kriterije za kažnjavanje koliko hoće, ali to nije način na koji ona može da spriječi evidentne stvari”, kazao je Dodik navodeći da BiH u dejtonskom kapacitetu nikada nije bila sporna za njegoviu stranku i to niko nije negirao.

Ali, tvrdi, za njega je neprihvatljiva “imaginarna i iluzorna BiH”, i kao “takva” nema podršku i “džabe pišu te kriterije”.

Dodik je ustvrdio i da “bh. institucije brane Bošnjake koji su optuženi za ratni zločin, umjesto da pokažu legitimitet i nepristranost, bez obzira na nacionalnost optuženih”.

Komentirajući, kako su naveli neki mediji, upozorenje koje je državni ministar pravde Bariša Čolak uputio ambasadoru BiH u Beču, da preda zahtjev za izručenje Jovana Divjaka, Dodik je naveo da RS neće podržati “pristranost u radu zajedničkih organa BiH”.