{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Zaustavljeno izručenje Noriege Francuskoj

F
6.9.2007. u 10:35
0
0
SAD: Zaustavljeno izručenje Noriege Francuskoj
0
SAD: Zaustavljeno izručenje Noriege Francuskoj
Foto: Reuters
Američki savezni sud u srijedu je zaustavio postupak izručenja Francuskoj bivšeg panamskog diktatora Manuela Noriege, koji u nedjelju treba biti pušten iz federalnog zatvora u Miamiju, na Floridi.
Sudac William Hoeveler suspendirao je nalog za izručenje i dao Norieginim advokatima rok do četvrtka da iznesu dokaze za tvrdnje kako bi se izručenjem Francuskoj kršile Ženevske konvencije, koje Noriegi jamče status ratnog zarobljenika.

Iste argumente već su ranije odbacila dva američka suca, otvarajući mogućnost da Noriega, nakon izdržane kazne u SAD, bude izručen Francuskoj gdje je 90-ih u odsutnosti osuđen na 10 godina zatvora zbog pranja novca.

Noriegini branitelji su se u svom podnesku u srijedu usprotivili izručenju, pozivajući se na Ženevske konvencije i status ratnog zarobljenika, koji je Noriegi zajamčio isti sudac Hoeveler u presudi iz 1992.

Noriega (73), koji je odslužio 17 i po godina u saveznom zatvoru Southwest Miami-Dade County, zarobljen je 1989. tokom američke invazije na Panamu, i doveden u SAD gdje je osuđen na 40 godina zatvora zbog posredovanja u krijumčarenju tona kokaina iz Kolumbije u SAD, reketiranja i pranja novca.

Izručenje Noriege zatražila je i Panama, gdje je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, zbog ubistva političkih protivnika i kršenja ljudskih prava.

Noriegini advokati traže od suda u Miamiju da general bude izručen Panami. Prema nedavno noveliranom panamskom kaznenom zakonu, tu bi kaznu Noriega mogao služiti u kućnom pritvoru, jer je stariji od 70 godina.

Francuska traži Noriegu zbog navodnog učešća u operaciji pranja oko tri miliona dolara dobijenih prodajom kolumbijskog kokaina, pri čemu je novac upotrijebljen za kupovinu stanova po Parizu, zbog čega mu prijeti još jedna zavtorska kazna u trajanju od maksimalno deset godina.

Odbrana tvrdi da Noriegu treba poslati nazad u Panamu, jer ga, kao ratnog zarobljenika, štite odredbe Ženevske konvencije, te da bi ga Francuska tretirala kao običnog kriminalca.

Tim advokata mora te tvrdnje dokazati do četvrtka ujutro, po lokalnom vremenu.

Američke vlasti će nakon toga imati na raspolaganju još nekoliko sati da odgovore na stavove odbrane, ali je već unaprijed poznato da je Francuska, tokom kominikacije sa State Departmentom, obznanila da će tretirati Noriegu kao ratnog zarobljenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: