Američki kongres
21

SAD zatražile izvještaj o utjecaju Rusije na BiH, Srbiju, Kosovo i Makedoniju

Piše: Er. M.
Američki kongres naložio je ministru odbrane SAD-a da u roku od 180 dana kongresmenima dostavi analizu sigurnosne saradnje Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom.

Na zvaničnoj stranici Kongresa SAD-a javno je dostupan dokument u kojem se od Sekretara za odbranu SAD-a traži da uz dobijenu dozvolu Državnog sekretara podnese izvještaj o sigurnosnoj saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana.

Za podnošenje izvještaja Komitetu za odbranu, Komitetu za vanjske poslove Senata i Komitetu za vanjske poslove Zastupničkog doma, Američki kongres dao je rok od 180 dana jasno precizirajući kako se analiza treba odnositi na BiH, Srbiju, Kosovo i Makedoniju.

Izvještaj mora sadržavati procjenu sigurnosne saradnje između svake zemlje Zapadnog Balkana i Rusije, uključujući popis ruskih oružanih sistema i drugih vojnih hardvera i tehnologija vrijednih milion dolara ili više koji su od 2012. godine dodijeljeni ili kupljeni od zemalja Zapadnog Balkana.

Pored toga zatražen je opis učešća svih sigurnosnih snaga zemalja Zapadnog Balkana u obuci ili vježbama s Ruskom Federacijom od 2012. godine, opis svih sporazuma o sigurnosnoj saradnji koje je svaka zemlja Zapadnog Balkana potpisala s Rusijom i procjenu obavještajne saradnje između svake zemlje Zapadnog Balkana i Rusije.

Kongres je tražio da se dostavi i procjena kako sigurnosna saradnja između svake zemlje Zapadnog Balkana i Rusije utječe na sigurnosne interese Sjedinjenih Država, Sjevernoatlantskog saveza (NATO), zemalja Zapadnog Balkana i svake zemlje članice NATO-a koja graniči sa zemljama na Balkanu.

Kako se navodi, procjena sigurnosne saradnje između svake zemlje Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Država, uključuje popis američkih oružanih sistema i drugih vojnih hardvera i tehnologija vrijednih milion dolara ili više koji su od 2012. godine dodijeljeni ili kupljeni od svake zemlje Zapadnog Balkana, opis učešća svih sigurnosnih snaga zemalja Zapadnog Balkana u obuci ili vježbama sa Sjedinjenim Državama od 2012. godine, opis svih sporazuma o sigurnosnoj saradnji koje su zemlje Zapadnog Balkana potpisale sa SAD, procjenu obavještajne saradnje između svake zemlje Zapadnog Balkana i SAD-a, procjenu sigurnosne saradnje između svake zemlje Zapadnog Balkana i NATO-a te opis aktivnosti u programu NATO-a "Partnerstvo za mir".

U zaključku stoji da izvještaj treba podnijeti u nezaštićenoj formi, ali da može uključivati klasificirane dodatke, odnosno anekse.