Stuart Jones
0

"SAD se nisu protivile imenovanju Inzka"

FENA
Apsolutno je netačno da su se Sjedinjene Države protivile imenovanju austrijskog diplomate Valentina Inzka za novog visokog predstavnika, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuart Jones.
  • To je jako važna odluka za BiH, a zbog našeg ulaganja u BiH, i za SAD. Vodimo jako ozbiljne razgovore, ali niko ne može govoriti da postavljamo prepreke ili se protivimo imenovanju bilo koga, kazao je Jones u razgovoru za agencije Fena, Srna i Onasa nakon što je u protekla dva dana vodio niz razgovora sa najvišim bh. zvaničnicima i liderima najvećih bh. stranaka.

Naglasio je kako SAD ozbiljno shvataju cijeli ovaj proces i da vode pažljive konsultacije sa Evropskom unijom i drugim članicama PIC-a.

Međutim, u ovom trenutku nije bio u mogućnosti da konkretnije govori o imenima onih koji bi mogli naslijediti Miroslava Lajčaka.

Jones je ocijenio da je u protekla dva dana imao niz dobrih sastanaka sa bh. političkim liderima koji su mu opisali političke uvjete i pravac kojim žele nastaviti.

On im je poručio da SAD nastavljaju podržavati BiH, da mogu računati na kontinuitet američke vanjske politike te da SAD traže načine za podršku BiH.

Jones je pozdravio korake poduzete u cilju dijaloga u BiH i smatra da je jako važno kroz razgovore tražiti kompromis.

Neki lideri su mu rekli da su zabrinuti, jer se u BiH osjeća nervoza zbog političkog ćorsokaka još od neusvajanja aprilskog paketa ustavnih promjena, ali su svi shvatili potrebu za kompromisom i pozdravili su američku podršku.

Upitan kako nova američka administracija Baracka Obame gleda na BiH, Jones je rekao da je američka politika u BiH podrška njenim građanima i vlastima za priključenje evropskim i euroatlantskim institucijama.

Sjedinjene Države podržavaju te ciljeve, ali i proces. Sam proces, ocijenio je Jones, ima korisnih stvari i za građane i za vlasti.

  • U sklopu tog procesa morate se pozabaviti pitanjem ekonomskog razvoja ili podržati vladavinu prava, a mi sve te stvari želimo, rekao je on.

Kada je u pitanju stav SAD-a prema teritorijalnom integritetu BiH tu, kaže Jones, nema nikakvih nejasnoća.

  • To je u Daytonu, koji je bio jedno od dobrih postignuća vanjske politike Clintonove administracije. Nema skretanja sa tog stava, naglasio je Jones.

Govoreći o u pitanju budućnost Ureda visokog predstavnika, Jones je podsjetio da su SAD jasno dale do znanja da je u jednom trenutku predviđena tranzicija u ured specijalnog predstavnika EU, što će omogućiti put BiH ka evropskim integracijama.

  • Do tog trenutka, OHR je primarno predstavništvo međunarodne zajednice i imat će ključnu ulogu, rekao je Jones.

Podsjetio je kako je PIC za tranziciju OHR-a postavio pet ciljeva i dva uvjeta, te on ne predviđa bilo kakvu tranziciju bez ispunjavanja tih obaveza.

Upitan za komentar tzv. prudskog procesa lidera SDA, SNSD-a i HDZBiH-a, Jones je rekao da SAD vjeruju da je Prud bio koristan, te da podržavaju ustavni amandman za Brčko Distrikt koji je rezultat Pruda.

Pritom međunarodna zajednica može imati korisnu ulogu, ali ne može biti zamjena za direktni angažman samih stranaka. Jones je, također, podržao stav da se i druge stranke trebaju priključiti ovom procesu.

Jones je podsjetio da su Sjedinjene Države pretrpile žrtve od međunarodnog terorizma i poručio je da će nastaviti raditi sa partnerima iz cijelog svijeta u borbi protiv toga. U tome SAD smatraju BiH partnerom sa kojim sarađuju, kao i sa drugim zemljama regiona.

  • Zahvaljujući tom partnerstvu, sigurnost u regionu je poboljšana, ocijenio je on.

Međutim, upozorio je, imajući u vidu uvjete u svijetu, mora se ostati oprezan i nastaviti razmjenu informacija i poduzimanja zajedničkih mjera, a SAD žele nastaviti pružati pomoć BiH u tom pravcu.

Upitan na kraju za mišljenje o mogućem smanjenju broja stranih trupa u BiH, Jones je istaknuo da su strane trupe dale veoma pozitivan doprinos situaciji u BiH, a EUFOR i dalje igra korisnu ulogu.

Konsultacije o budućoj ulozi i brojnosti EUFOR-a nisu počele, iako je bilo izjava iz pojedinih zemalja. Jones, međutim, smatra da je sada prerano da počnu razgovori o smanjenju broja vojnika.