{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Puna podrška Bosni i Hercegovini

F
FENA
20.5.2008. u 09:52
0
0
SAD: Puna podrška Bosni i Hercegovini
0
SAD: Puna podrška Bosni i Hercegovini
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države ostaju u potpunosti odlučne osigurati da Bosna i Hercegovina završi uspješan prijelaz ka stabilnoj i sigurnoj budućnosti i pod demokratskom vlašću, naglasio je u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti ambasador SAD-a u Ujedinjenim narodima Zalmay Khalilzad.
Govoreći u povodu šestomjesečnog obraćanja Vijeću sigurnosti visokog predstavnika EU-a Miroslava Lajčaka, ambasador Khalilzad je rekao da Washington namjerava blisko sarađivati s visokim predstavnikom, čija uloga, dodao je, i dalje ostaje ključna u provođenju Dejtonskog sporazuma.

"Želio bih ovom prilikom još jednom potvrditi jaku podršku SAD-a odluci Vijeća za provedbu mira (PIC), kojom se mandat visokog predstavnika nastavlja sve dok vlast u BiH u potpunosti ne ispuni ciljeve i uvjete koje je PIC predstavilo u februaru", istaknuo je američki ambasador.

Nadamo se također, dodao je ambasador Khalilzad, a prenijela VoA, da će BiH uspostaviti nultu toleranciju kada su u pitanju etnički motivirane politike.

On je skrenuo pažnju na područja za koja Washignton vjeruje da su ključna za uspjeh BiH: tijesna saradnja s NATO savezom, odbacivanje retorike koja bi na općinskim izborima vodila podjelama, poboljšanja dejtonskog Ustava BiH, u čemu je Washignton također spreman pomoći, te ostvarivanje pune saradnje s Haškim sudom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: