BiH
0

SAD pomaže restauraciju Aladža džamije

SRNA
Ostaci Aladža džamije u Foči
Ostaci Aladža džamije u Foči
Vlada i narod SAD doniraće putem Ambasadorovog fonda za očuvanje kulturnog nasljeđa 98.000 dolara za ograničene restauracijske radove na ostacima Aladža džamije u Foči - saopštila je danas Ambasada SAD u BiH.

Ovo je drugi put da američka vlada daje donaciju za restauraciju Aladža džamije, nakon što je u avgustu 2005. godine donirala 48.825 dolara za restauracijske radove na ovoj, te džamiji i medresi Mehmed-paše Kukavice u Foči.

Iz Ambasade se dodaje da je State Department 2001. godine osnovao Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasljeđa, iz poštovanja prema tradicijama drugih naroda i radi pružanja pomoći zemljama u očuvanju svog kulturnog nasljeđa.

U BiH su do danas podržani mnogobrojni projekti, uključujući konzervaciju i restauraciju glavne kapije i deset starih nadgrobnih spomenika na Jevrejskom groblju u Sarajevu, čišćenje i registraciju ostatka Ferhadija džamije u Banjaluci, čišćenje i zaštitu od daljeg propadanja crkve Svetog Nikole u Trebinju - Stolac, iskopavanje stare hrišćanske bazilike u Gorici, stalnu izložbu sarajevske Hagade i restauraciju nekropole sa stećcima u Šabićima, navodi se u saopštenju.