{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD pomaže restauraciju Aladža džamije

S
26.5.2009. u 18:56
0
3
SAD pomaže restauraciju Aladža džamije
0
SAD pomaže restauraciju Aladža džamije
Ostaci Aladža džamije u Foči
Vlada i narod SAD doniraće putem Ambasadorovog fonda za očuvanje kulturnog nasljeđa 98.000 dolara za ograničene restauracijske radove na ostacima Aladža džamije u Foči - saopštila je danas Ambasada SAD u BiH.
Ovo je drugi put da američka vlada daje donaciju za restauraciju Aladža džamije, nakon što je u avgustu 2005. godine donirala 48.825 dolara za restauracijske radove na ovoj, te džamiji i medresi Mehmed-paše Kukavice u Foči.

Iz Ambasade se dodaje da je State Department 2001. godine osnovao Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasljeđa, iz poštovanja prema tradicijama drugih naroda i radi pružanja pomoći zemljama u očuvanju svog kulturnog nasljeđa.

U BiH su do danas podržani mnogobrojni projekti, uključujući konzervaciju i restauraciju glavne kapije i deset starih nadgrobnih spomenika na Jevrejskom groblju u Sarajevu, čišćenje i registraciju ostatka Ferhadija džamije u Banjaluci, čišćenje i zaštitu od daljeg propadanja crkve Svetog Nikole u Trebinju - Stolac, iskopavanje stare hrišćanske bazilike u Gorici, stalnu izložbu sarajevske Hagade i restauraciju nekropole sa stećcima u Šabićima, navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: