BiH
0

SAD poduzima korake protiv ograničavanja pristupa Internetu u nekim zemljama

FENA
Američki državni sekretarijat osnovao je radnu grupu koja će se boriti protiv ograničavanja pristupa Internetu, koji provode neke zemlje u svijetu.

Grupa, nazvana Global Internet Freedom Task Force, istražiće vanjskopolitičke aspekte slobode Interneta, uključujući i korištenje tehnologije za praćenje i gušenje izražavanja disidenata, ili za ograničavanje političkih sadržaja na Internetu.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava optužuju neke američke kompanije – uključujući Yahoo i Google – za kolaboraciju sa stranim vladama u cenzurisanju sadržaja na Internetu. Kritičari kažu da je Yahoo pružio Pekingu informacije koje su dovele do zatvaranja dva disidenta, korisnika elektroničke pošte, javio je Glas Amerike.

Internetske kompanije kažu da se moraju povinovati uslovima koje postavlja Peking ili neće imati pristup na kinesko tržište, za koje se vjeruje da je drugo po veličini u svijetu, nakon Sjedinjenih Država. Američke dužnosnike zabrinjavaju i zbivanja u Iranu i Kubi, gdje su opozicioni internetski websajtovi i njihovi urednici često na udaru vlasti.