{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD podržavaju zakon o memorijalnom centru Srebrenica - Potočari

F
28.6.2007. u 20:38
0
0
SAD podržavaju zakon o memorijalnom centru Srebrenica - Potočari
0
SAD podržavaju zakon o memorijalnom centru Srebrenica - Potočari
Sjedinjene Američke Države podržavaju odluku visokog predstavnika da proglasi novi Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari i Mezarju za žrtve genocida iz 1995. godine.
"Kao što smo od samog početka snažno podržavali izgradnju spomen obilježja, sad smo uvjereni da država, u ime svih građana u BiH, treba preuzeti odgovornost za njegovo održavanje i fininsiranje. Memorijalni centar je od ključne važnosti kako za proces pomirenja u BiH tako i da se ne zaborave užasna stradanja koja su rezultat genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine", saopćeno je iz Američke ambasade.

"Sjedinjene Države uočavaju da neki pogrešno interpretiraju i sadržaj i namjeru ovog zakona. Zakon definira odgovornost države u odnosu na Fondaciju. Odluka se ne bavi niti implicira, direktno ili indirektno, bilo kakvu promjenu statusa općine Srebrenica, teritorije Republike Srpske ili ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države također ukazuje na izjavu Vijeća za implementaciju mira u kojoj se jasno navodi da se status Srebrenice ili bilo koje druge općine u BiH može mijenjati samo u skladu s važećim Ustavom i zakonima", ističe se.

"Sjedinjene Države neće prihvatiti nikakve promjene niti pozive na slične promjene koje su u suprotnosti s važećim zakonima. Sjedinjene Države podsjećaju sve organe vlasti u BiH na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju i djeluju u skladu s odlukom Visokog predstavnika, te očekuju da se tako i ponašaju", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: