Posjeta senatora
0

SAD ostaju strateški partner BiH u reformi odbrane

FENA
John McCain (Foto: AP)
John McCain (Foto: AP)
Sjedinjene Američke Države ostaju strateški partner BiH u reformi odbrane.

Ovo je jedna od teza za koju se očekuje potvrda na sutrašnjim razgovorima u Ministarstvu odbrane BiH između predstavnika ovog ministarstva i Oružanih snaga BiH, predvođenih ministrom Selmom Cikotićem, s delegacijom senatora i članova Predstavničkog doma Kongresa SAD-a koja će posjetiti sutra BiH.

Američku delegaciju predvode senator John McCain, republikanac iz Arizone, protukandidat Baracku Obami na posljednjim predsjedničkim izborima, i Joseph Lieberman (nezavisni kandidat, Connecticut), također bivši kandidat za potpredsjednika SAD-a.

Kako je Feni rečeno u ovom ministarstvu, razgovarat će se o sudjelovanju OSBiH u operacijama podrške miru, podršci Sjedinjenih Država za dobijanje statusa MAP (Akcioni plan za članstvo) u NATO-u, dok će bh. strana izraziti zahvalnost vladi SAD-a na dosadašnjoj pomoći u reformi odbrane te potvrditi opredijeljenost BiH za evropske i evroatlantske integracije te da bude stabilan partner u regionu.

Prema sinoćnoj najavi iz američke ambasade u BiH, američka delegacija će se također sastati sa članovima Predsjedništva BiH.