BiH
0

SAD ohrabrene napretkom reformi policije

FENA
Sjedinjene Američke Države ohrabrene su dosadašnjim napretkom postignutim na polju postizanja sporazuma o restrukturiranju policije u Bosni i Hercegovini u skladu sa zahtjevima Evropske unije, saopćeno je danas iz Ambasade SAD-a u BiH.

"Zadovoljni smo time što Evropska unija predviđa mogućnost otpočinjanja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom do kraja ove godine, ukoliko se ispuni uslov reforme policije", kaže se u saopćenju.

Iz Ambasade podsjećaju da Parlament Federacije BiH i državni parlament tek trebaju usvojiti tekst kojeg je odobrila Evropska komisija, te podstiču sve stranke da pokažu svoju opredijeljenost za ovu reformu ubrzanim usvajanjem nacrta ugovora bez promjena.

Pitanje reforme policije, u kontekstu obilježavanja 10. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, bit će ključno pitanje o kojem će se raspravljati tokom sutrašnje posjete američkog državnog podsekretara za politička pitanja Nicholasa Burnsa Sarajevu.

U saopćenju se ističe da Sjedinjene Američke Države u potpunosti očekuju od svih stranki da, u duhu dobre volje, pregovaraju o brojnim tehničkim detaljima restrukturiranja policije tokom faze implementacije, uključujući pitanje lokalnih policijskih regija u skladu sa tri principa Evropske komisije. Ova važna tehnička pitanja trebaju biti što prije riješena u okviru stvaranja profesionalnih, depolitiziranih policijskih snaga.

Sjedinjene Američke Države u potpunosti namjeravaju da se, u saradnji sa Uredom visokog predstavnika i EU, intenzivno uključe u ovaj proces.