Napad na ambasadu
0

SAD odustale od optužnice protiv "alžirske grupe"

Sarajevo-x.com
Sjedinjene Američke Države odustale su od optužbe da su članovi takozvane "alžirske grupe" spremali teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu, javila je Federalna televizija.

Upravo zbog ove optužbe šestorica Alžiraca su u januaru 2001. godine predati američkim vlastima, nakon čega su prebačeni na Gvantanamo.

Iako je za 27. oktobar u Washingtonu bio planiran početak saslušanja šestorice pripadnika takozvane "alžirske grupe", te izvođenje dokaza odbrane i tužilaštva, to se, ipak, neće dogoditi.

Kako izvještava FTV, do odustajanja od ovog dijela optužbe došlo je nakon što je advokatski tim u prošli petak predao sve svoje prikupljene dokaze. Nakon odustajanja od optužbe za pripremu terorističkog napada na američku ambasadu u našoj zemlji, Alžirci su sada suočeni s optužbama za navodno planiranje putovanja u Afganistan.

Na teret im se stavlja i to što je kod jednog od njih pronađen broj telefona visokog oficira Al-Kaide. Saslušanje, te izvođenje dokaza odgođeno je do novembra. Još nije poznato da li će alžirska šestorka lično prisustvovati saslušanju u Washingtonu, ili će to biti učinjeno putem videolinka.