Teške optužbe
70

SAD objasnile sankcije Igoru i Gorici Dodik: Zabrinuti smo da RS sve više nalikuje na porodičnu firmu

B. R.
Gorica i Igor Dodik (Foto: X)
Gorica i Igor Dodik (Foto: X)
U Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država objasnili su zašto su sankcionisali Igora i Goricu Dodika, sina i kćerku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD).
Označili su ih kao osobe koje olakšavaju koruptivne radnje u RS-u, a da se time izvlači javni novac u svrhu ličnog bogaćenja i bogaćenja svoje porodice. Napomenuli su da je Milorad Dodik odgovoran za antiustavni prijenos nadležnosti sa državne vlasti na entitetsku vlast te da je bogatstvo stekao, kako su naveli, mitom i korupcijom.

Smatraju da etnonacionalističkom politikom želi skrenuti pažnju sa svojih koruptivnih radnji. Brian Nelson iz Ministarstva finansija SAD-a je najavio da će nastaviti smatrati odgovorne one koji doprinose degradaciji i potkopavanju institucija Bosne i Hercegovine i ostatka Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija), kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ukazali su da je Milorad Dodik zaslužan za veće učešće kćerke i sina u političkim aktivnostima te da je to uzrokovalo zabrinutost da RS sve više nalikuje na Dodikovu porodičnu firmu. Ocijenili su da to negativno utječe na osiguravanje stranih investicija u ovom entitetu. Tvrde da su pojedini odustali od finansijske pomoći RS-u, jer su vjerovali da će ta pomoć završiti kod Dodika i njegove porodice.

I Igora Dodika smatraju odgovornim za, kako su naveli, podmićivanje zvaničnika, članova biračkih odbora i posmatrača kako bi SNSD pobijedio na izborima.

"Bavio se podmićivanjem opozicionih političara kojima su ponuđena imenovanja u zamjenu za bitne informacije i posmatrače na biračkim mjestima", ukazali su iz Ministarstva finansija SAD-a.

Također su podsjetili da je Gorica Dodik uključena u očeve političke i poslovne aktivnosti. Tvrde da upravo po očevom nalogu ima značajnu pomoć entitetske vlade. U tom kontekstu su spomenuli kompanije Global Liberty, Agro Voće, Agape i Fruit Eco. Naglasili su da svi ovi privredni subjekti dobijaju entitetsku pomoć kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice.

Ukazali su da sankcije znače blokadu imovine spomenutih osoba u SAD-u. Podsjećamo, Milorad Dodik je od ranije na američkoj listi sankcionisanih.