{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD, Njemačka i Italija jednako su zabrinute za budućnost penzija

F
FENA
21.5.2015. u 19:38
4
42
SAD, Njemačka i Italija jednako su zabrinute za budućnost penzija
4
SAD, Njemačka i Italija jednako su zabrinute za budućnost penzija
Foto: Arhiv
Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Italija dijele jednaku zabrinutost za budućnost penzija čak i ako se budu dijelile umanjene, navodi se u četvrtak u analizi koju je uradio jedan američki institut.
Samo 20 posto još radno aktivnih Amerikanaca smatra da će njihov penzioni sistem imati dovoljno sredstava da im osigura aktuelni nivo penzija, kada budu u dobi za penziju, navodi Institut Pew.

Skoro jedan od tri Amerikanca misli da će visina penzija biti umanjena, a 41 posto misli da neće ništa dobiti.

Nijemci i Italijani su pesimističniji. Jedva jedan Nijemac od 10 misli da će uživati sadašnju visinu penzije, jedan od dva misli da će nivo biti umanjen, kao i kod Amerikanaca, 41 posto misli da neće ništa dobivati.

Italijani imaju još manje iluzija jer ih 53 posto smatra da neće imati ništa, a samo 7 posto ne vidi da će se išta mijenjati.

Američki institut je izabrao da analizira Njemačku i Italiju jer je njihovo stanovništvo sve starije i jer jedna od pet osoba ima više od 65 godina. Taj nivo će SAD dostići u 2050. godini. Danas on iznosi 13 posto.

Ako se budu smanjivale penzije, treba štedjeti da bi se moglo živjeti u penziji. Većina Amerikanaca (56 posto) i Nijemaca (61 posto) ostavlja novac na stranu, ali ne i Italijani, kod kojih osam od deset ispitanika (76 posto) ne štedi nimalo.

Dvije trećine ovih osoba u SAD-u i Italiji i polovina u Njemačkoj nemaju novca dovoljno da štede.

Anketa pokazuje da jedan od tri Italijana, skoro jedan od četiri Amerikanca i skoro jedan od pet Nijemaca su dio "sendvič generacije" koja ima istovremeno jednog starijeg roditelja i jedno dijete kojima treba pomagati.

Ispitano je između 1.500 i 1.700 osoba krajem 2014. godine u svakoj zemlji, s mogućnošću pogreške između 2,7 i 3,9 bodova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: