{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'SAD nisu za prekrajanje dejtonskog sporazuma'

S
27.5.2009. u 09:44
0
2
'SAD nisu za prekrajanje dejtonskog sporazuma'
0
'SAD nisu za prekrajanje dejtonskog sporazuma'
Nebojša Radmanović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da nema zahtjeva za prekrajanje Dejtonskog sporazuma i da smatra da je u vezi sa ustavnim promjenama do izbora 2010. godine moguće samo usklađivanje nečega što je već promijenjeno i sa konvencijama o ljudskim pravima.
Radmanović je naglasio da je važno što potpredsjednik SAD Joseph Biden nije dovodio u pitanje postojanje entiteta uprkos preporuci da se zarad prosperiteta i evropskih integracija ojačaju centralne državne institucije.

"Nije bilo oštrijih osuda prema pojedincima kao što su neki mislili, nije bilo zahtjeva za prekrajanjem Dejtonskog sporazuma, čak obrnuto. Biden je rekao da SAD stoje iza Dejtonskog sporazuma i da ustavno uređenje u BiH moramo dogovarati između sebe konsenzusom", rekao je Radmanović.

On je dodao da su u BiH navikli da dođe neki međunarodni predstavnik i kaže: "Mi smo vam promijenili Ustav", ali, kaže Radmanović, to ne može više da bude tako u BiH i nije dobro.

"Moje mišljenje je da je do izbora 2010. godine, do kojih imamo oko godinu dana ili nešto manje, moguće samo usklađivanje nečega što smo već promijenili i usklađivanje konvencije o ljudskim pravima", rekao je Radmanović za Radio-televiziju Srbije.

On je napomenuo da će biti pritisaka da dođe do promjena i da ima potreba da se mijenja Ustav zbog puta ka EU.

"To se mora pažljivo raditi. O tome odlučuju građani. Nekada političari koje su građani birali nemaju prava na to da pristanu", naglasio je Radmanović.

On je rekao da Sarajevo čeka da Srbija provjeri podatke o Seadu Avdiću koga su za ambasadora u Beogradu predložili Bošnjaci, i odluči da li će dati agreman. Diskutabilnu ratnu prošlost Avdića Radmanović nije želio da komentariše, jer kaže da jedino zna da je on profesor u Tuzli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: