BiH
0

SAD jača mjere za zaštitu intelektualnog vlasništva

FENA
Administracija predsjednika Georgea W. Busha pojačava kampanju za zaštitu prava američkog intelektualnog vlasništva uvodeći dulje zatvorske kazne za osuđene prekršitelje tih prava, izvijestio je u petak Glas Amerike (VOA).

Zakonskom mjerom, koja je ove sedmice predana Kongresu na raspravu, administracija predlaže i strože kazne za krivotvoritelje.

Krivotvorenje videomaterijala, CD-a, medicinskog materijala i drugih proizvoda nastavlja se pa je američki ministar pravosuđa Alberto Gonzales najavio nove mjere za zaustavljanje takve prakse.

"Predloženi zakon predviđa strože kazne za opetovano kažnjivo djelo te povećava najvišu kaznu za krivotvorenje ako optuženik, svjesno ili nehotice, koga teško ozlijedi ili usmrti. Osuđenike bi se jače 'udarilo' i po novčaniku većim odštetama i uskratom nezakonite dobiti i imovine upotrijebljene za počinjenje zločina", izjavio je Gonzales.

Vlasti kažu da krivotvorenje lijekova i drugih ljekarničkih pripravaka, pa čak i vitalnih medicinskih naprava poput stentova i mrežica u hirurgiji, postaje sve češće, dovodeći korisnike u životnu opasnost.

Po predloženu zakonu osobe osuđene za krivotvorenje takvih proizvoda bile bi suočene s kaznom doživotnog zatvora. Cilj zakona je obračun s krađama intelektualnog vlasništva, koje američko gospodarstvo stoji 200 milijardi dolara na godinu te stotine hiljada radnih mjesta, prenijela je Hina.

Christopher Israel iz američkog Ministarstva trgovine, koji

koordinira napore u borbi protiv piratizacije američkih proizvoda, kaže da je predloženi zakon dio sveobuhvatne strategije za zaustavljanje krivotvorenja.

"Krivotvorenje pogađa potrošače, gospodarstvo i našu sposobnost da budemo inovativna i konkurentna zemlja, a istodobno financira zločinačke djelatnosti", kazao je Israel.

Predložene zakonske mjere sada su pred Kongresom, gdje zakonodavci razmatraju različite zakone kojima bi se ojačala zaštita prava intelektualnog vlasništva.