{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"SAD i EU svjesne da se nešto u BiH mora mijenjati"

F
2.9.2009. u 16:57
0
11
"SAD i EU svjesne da se nešto u BiH mora mijenjati"
0
"SAD i EU svjesne da se nešto u BiH mora mijenjati"
Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da su i predstavnici EU-a i SAD-a svjesni su da u sadašnjem ambijentu u BiH treba nešto mijenjati, da mnoge stvari ne valjaju, ali da je ključni problem ustavna konstrukcija zemlje.
Čavić smatra da su pogoršanju političke situacije u BiH doprinijele partije vladajuće koalicije podizanjem međusobnih tenzija, što šteti napretku naše zemlje.

Predsjednik DP-a, nakon sastanka s pomoćnikom državne tajnice SAD-a Stewartom Jonesom i direktorom Sekretarijata Vijeća Evrope za zapadni Balkan Zoltanom Martinuszom, rekao je novinarima da je posjeta tih visokih zvaničnika nastavak prakse koja se odnosi na zajednički pristup SAD-a i EU-a prema BiH i koju je tokom posjete našoj zemlji najavio potpredsjednik SAD-a.

Prema njegovim riječima, i posjeta Jonesa BiH usmjerena je na nalaženje načina kako da se zemlju pokrene naprijed.

Čavić je ocijenio i da će tokom razgovora o ustavnim promjenama u BiH postojati mnogobrojni pritisci vezani za eliminaciju entitetskog glasanja u Predstavničkom domu PSBiH i Predsjedništvu.

„To pitanje će biti u središtu svih pregovora“, smatra lider DP-a.

Iznio je i stav da je „entitetsko glasanje do sada brutalno korišteno i stoga će i biti pritisaka za njegovo ukidanje ili pak reduciranje toga prava“.

Kazao je da je on osobno protiv ukidanja entitetskog glasanja, kao jednog od prava garantovanih Dejtonskim sporazumom, ali i dodao da je to pravo često zloupotrebljavano kako bi se blokirao rad državnih institucija.

Prema njegovim riječima, ustavne promjene u BiH u ovom trenutku bit će nemoguće provesti, jer za to ne postoji politička volja stranaka na vlasti, a opozicija nije ta koja treba da taj proces započne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: