{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"SAD i EU svjesne da se nešto u BiH mora mijenjati"

F
2.9.2009. u 16:57
0
11
"SAD i EU svjesne da se nešto u BiH mora mijenjati"
0
"SAD i EU svjesne da se nešto u BiH mora mijenjati"
Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da su i predstavnici EU-a i SAD-a svjesni su da u sadašnjem ambijentu u BiH treba nešto mijenjati, da mnoge stvari ne valjaju, ali da je ključni problem ustavna konstrukcija zemlje.
Čavić smatra da su pogoršanju političke situacije u BiH doprinijele partije vladajuće koalicije podizanjem međusobnih tenzija, što šteti napretku naše zemlje.

Predsjednik DP-a, nakon sastanka s pomoćnikom državne tajnice SAD-a Stewartom Jonesom i direktorom Sekretarijata Vijeća Evrope za zapadni Balkan Zoltanom Martinuszom, rekao je novinarima da je posjeta tih visokih zvaničnika nastavak prakse koja se odnosi na zajednički pristup SAD-a i EU-a prema BiH i koju je tokom posjete našoj zemlji najavio potpredsjednik SAD-a.

Prema njegovim riječima, i posjeta Jonesa BiH usmjerena je na nalaženje načina kako da se zemlju pokrene naprijed.

Čavić je ocijenio i da će tokom razgovora o ustavnim promjenama u BiH postojati mnogobrojni pritisci vezani za eliminaciju entitetskog glasanja u Predstavničkom domu PSBiH i Predsjedništvu.

„To pitanje će biti u središtu svih pregovora“, smatra lider DP-a.

Iznio je i stav da je „entitetsko glasanje do sada brutalno korišteno i stoga će i biti pritisaka za njegovo ukidanje ili pak reduciranje toga prava“.

Kazao je da je on osobno protiv ukidanja entitetskog glasanja, kao jednog od prava garantovanih Dejtonskim sporazumom, ali i dodao da je to pravo često zloupotrebljavano kako bi se blokirao rad državnih institucija.

Prema njegovim riječima, ustavne promjene u BiH u ovom trenutku bit će nemoguće provesti, jer za to ne postoji politička volja stranaka na vlasti, a opozicija nije ta koja treba da taj proces započne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: