{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"SAD duboko zabrinute ćorsokakom u formiranju vlasti u BiH"

S
8.3.2011. u 16:29
0
33
"SAD duboko zabrinute ćorsokakom u formiranju vlasti u BiH"
0
"SAD duboko zabrinute ćorsokakom u formiranju vlasti u BiH"
Nakon jučerašnjeg sastanka Jamesa Steinberga, zamjenika državnog sekretara, i Miroslava Lajčaka, generalnog direktora EU za Evropu i Centralnu Aziju, Sjedinjene Američke Države i dalje su duboko zabrinute zbog ćorsokaka u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, naročito u institucijama Federacije BiH.
Ovaj zastoj spriječava Bosnu i Hercegovinu da se bavi domaćim pitanjima koja zahtijevaju hitno rješavanje, kao i reformama koje su neophodne za proces evropskih i evro-atlantskih integracija. Podsjećamo sve lidere u Bosni i Hercegovini na imperativ upostavljanja širokih i jakih koalicionih vlasti na svim nivoima koje mogu donositi odluke vezane za promoviranje ovog procesa.

"Pozivamo one stranke koje se protive slanju delegata iz preostalih kantona u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu sarađivati tako što će izabrati te delegate, jer ovi kantoni krše Ustav Federacije BiH. Neispunjavanjem ove obaveze, svoje uske etničke interese stavljaju ispred interesa svih građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine", rekao je Philip J. Crowley.

On je pored toga, pozvao stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da odlože ovu aktivnost dok Centralna izborna komisija ne verifikuje delegate iz svih kantona. Bilo koji pokušaj sazivanja Doma naroda prije nego što Centralna izborna komisija verificira delegate iz svih kantona otvara ozbiljna pitanja pravne prirode u vezi sa legitimitetom tog tijela.

"U potpunosti podržavamo incijativu visokog predstavnika Inzka da posreduje među političkim strankama da bi se što brže riješila preostala pitanja što bi omogućilo formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Pozivamo političke stranke da se uključe u razgovore na iskren i konstruktivan način", rekao je Crowley.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: