BiH
1

Sad donirala Graničnoj policiji BiH opremu za nadzor granice

FENA
Američka vlada donirala je Graničnoj policiji BiH sofisticiranu opremu najnovije generacije za detekciju krijumčarene robe i specijalističku opremu za nadzor graničnog pojasa u vrijednosti 81.000 američkih dolara.

Među doniranom opremom nalaze se: dvogledi za noćno osmatranje, dalekometni dvogledi, termalne i bežične kamere, pejdžeri i dr. Graničnoj policiji BiH je pored specijalističke opreme darovano i 55 kompjutera u vrijednosti od oko 57.000 američkih dolara, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Ovim povodom direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Vinko Dumančić primio je regionalnog savjetnika EXBS programa Vlade SAD-a Christophera Milama.

Milam je iskazao zadovoljstvo zbog srdačne dobrodošlice, pritom istaknuvši da će donirana oprema povećati efikasnost u radu pripadnika Granične policije BiH i smanjiti vrijeme potrebno za pregled vozila na graničnim prijelazima.

Istaknuo je i spremnost EXBS programa da i u narednom periodu jača kapacitete GP BiH na sličan način kako je to rađeno i u dosadašnjem periodu.

Direktor Dumančić je zahvalio na doniranoj opremi, istaknuvši da će ona biti upotrijebljena u prave svrhe, a samim tim povećat će se učinkovitost rada Granične policije BiH. Još jednom je istaknuo bitnost suradnje i podrške programa Vlade SAD-a za dalji razvoj Granične policije BiH, stoji u priopćenju.