BiH
0

SAD daje punu podršku visokom predstavniku za BiH

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak u petak je u Washingtonu s podtajnikom u State Departmentu Nicholasom Burnsom razgovarao o situaciji u BiH.

Nicholas Burns dao je punu podršku američke vlade potezima koje poduzima visoki predstavnik te je pozvao političke čelnike u BiH da ispune svoje obveze i bez odgađanja provode odluke visokog predstavnika.

Nakon razgovora u američkom Državnom tajništvu Miroslav Lajčak je dao izjavu za Glas Amerike.

"Naši su stavovi identični, kao i ocjena situacije u BiH. Za mene je jako bitno da sam čuo od g. Burnsa da su Sjedinjene Države vrlo odgovorne prema BiH, da će nastaviti svoj aktivni angažman s ciljem da se politička situacija stabilizira, te da BiH funkcionira kao jedna uspješna država", kazao je Lajčak.

Miroslav Lajčak je stanovnicima Bosne i Hercegovine, koji su sve više uplašeni da bi moglo doći do novih oružanih sukoba, poručio kako "ne postoji razlog za paniku".

"Političku situaciju brzo ćemo riješiti. Nemojte slušati nikoga ko govori o tome da se zemlja sprema za rat… bilo ko da govori da je ova situacija slična onoj iz '91. ili '92. godine, taj ne zna o čemu govori… situacija nije slična, te godine se neće vratiti i ne postoji nikakav razlog da građani brinu za svoju sigurnost i svoju budućnost. Apsolutno nikakav" – kategoričan je visoki predstavnik.

Govoreći o širem području Balkana, Miroslav Lajčak i Nicholas Burns su odbacili postojanje bilo kakve veze između budućeg statusa Kosova i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.