|

SAD čestita BiH na pozivu za partnerstvo za mir

SAD čestita BiH na pozivu za partnerstvo za mir
0
F
FENA
29.11.2006. u 22:21
0
komentara
0

dijeljenja
SAD čestita BiH na pozivu za partnerstvo za mir
Sjedinjene Američke Države čestitale su Bosni i Hercegovini na pozivu da se pridruži NATO programu Partnerstvo za mir i ocjenjuju ovaj poziv izrazom podrške NATO članica demokratskoj tranziciji i stabilnosti u regionu i afirmacijom značajnog napretka u političkim i ekonomskim reformama koje je BiH ostvarila.
U saopćenju Ambasade SAD-a u BiH navodi se da je napredak BiH u preuzimanju odgovornosti za vlastitu nacionalnu sigurnost putem sveobuhvatne reforme odbrane predstavljao ključni faktor za ovaj uspjeh, ali i značajan korak u procesu euroatlantskih integracija.

Ovaj uspjeh samo potvrđuje napredak koji je BiH ostvarila, kao i činjenicu da je BiH aktivan i važan partner NATO-a i SAD-a u oblasti sigurnosti, partner koji ima kapacitete da se angažira i učestvuje u međunarodnim mirovnim i stabilizacijskim operacijama.

- Čestitamo bh. rukovodstvu na angažmanu na uspostavi jedinstvenih Oružanih snaga BiH koje su spremne za članstvo u Partnerstvu za mir. I pored današnje odluke, želimo skrenuti pažnju da i dalje ostaje niz značajnih zadataka koje treba izvršiti u procesu implementacije reforme odbrane, ističe se u saopćenju.

Pozivaju se bh. lideri da i dalje rade s vizijom i odlučnošću u provođenju ovih zadataka. Također, podsjećaju da ovom odlukom ne prestaje obaveza potpune saradnje i proaktivnog angažmana na rješavanju preostalih pitanja koja se odnose na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

- Neophodno je učiniti više da se osigura da preostali bjegunci, prije svega Radovan Karadžić i Ratko Mladić, što hitnije budu uhapšeni. Daljnji proces euroatlantskih integracija uvjetovan je rješenjem ovih slučajeva, kao i punom saradnjom sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, podsjećaju Sjedinjene Države.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.