{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD čestita BiH na pozivu za partnerstvo za mir

F
29.11.2006. u 22:21
0
0
SAD čestita BiH na pozivu za partnerstvo za mir
0
SAD čestita BiH na pozivu za partnerstvo za mir
Sjedinjene Američke Države čestitale su Bosni i Hercegovini na pozivu da se pridruži NATO programu Partnerstvo za mir i ocjenjuju ovaj poziv izrazom podrške NATO članica demokratskoj tranziciji i stabilnosti u regionu i afirmacijom značajnog napretka u političkim i ekonomskim reformama koje je BiH ostvarila.
U saopćenju Ambasade SAD-a u BiH navodi se da je napredak BiH u preuzimanju odgovornosti za vlastitu nacionalnu sigurnost putem sveobuhvatne reforme odbrane predstavljao ključni faktor za ovaj uspjeh, ali i značajan korak u procesu euroatlantskih integracija.

Ovaj uspjeh samo potvrđuje napredak koji je BiH ostvarila, kao i činjenicu da je BiH aktivan i važan partner NATO-a i SAD-a u oblasti sigurnosti, partner koji ima kapacitete da se angažira i učestvuje u međunarodnim mirovnim i stabilizacijskim operacijama.

- Čestitamo bh. rukovodstvu na angažmanu na uspostavi jedinstvenih Oružanih snaga BiH koje su spremne za članstvo u Partnerstvu za mir. I pored današnje odluke, želimo skrenuti pažnju da i dalje ostaje niz značajnih zadataka koje treba izvršiti u procesu implementacije reforme odbrane, ističe se u saopćenju.

Pozivaju se bh. lideri da i dalje rade s vizijom i odlučnošću u provođenju ovih zadataka. Također, podsjećaju da ovom odlukom ne prestaje obaveza potpune saradnje i proaktivnog angažmana na rješavanju preostalih pitanja koja se odnose na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

- Neophodno je učiniti više da se osigura da preostali bjegunci, prije svega Radovan Karadžić i Ratko Mladić, što hitnije budu uhapšeni. Daljnji proces euroatlantskih integracija uvjetovan je rješenjem ovih slučajeva, kao i punom saradnjom sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, podsjećaju Sjedinjene Države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: