Mirsad Kebo
0

'SAD će podržavati sve kojI iniciraju unutrašnji dijalog'

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo tokom službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama, koja je počela u ponedjeljak, sastao se s nizom političkih zvaničnika američke vlasti s kojima je razgovarao o trenutnom stanju te budućnosti BiH.

Kebo je danas kazao za Fenu da su razgovori sa svim američkim zvaničnicima protekli u opredijeljenosti Sjedinjenih Američkih Država da i dalje ostanu prisutne u BiH.

Američki su dužnosnici istaknuli da će podržavati sve snage u BiH koje iniciraju unutrašnji dijalog te dijalog sa susjedima i snage koje vode politiku BiH kao multietničke zajednice s tri konstitutivna naroda. Važno je također da podstiču ekonomsku politiku koja bi trebala biti integrativni faktor u BiH.

Kebo je naveo da se već u utorak po dolasku u Washington sastao s predstavnicima Bosanskogercegovačke lobističke grupe (BAACBH) s kojima je razgovarao o presjeku njihovih aktivnosti te trenutnoj situaciji u BiH.

Oni su pokazali veliki interes za stanje u našoj zemlji te načinima na koji kao Amerikanci bh. porijekla mogu pomoći kroz institucije američke vlasti u donošenju važnih odluka za BiH.

U srijedu se sastao s kongresmenom Russom Karnahanom, kopredsjedavajućim Kluba prijatelja BiH na Kaptol hillu. Razgovarano je o situaciji u BiH te načinima na koje on može pomoći BiH.

Kebo se sastao i s novim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Stuartom Jonsom. Taj je sastanak ocijenio jako važnim, jer je riječ o izuzetnom poznavaocu situacije u BiH i jednom od glavnih kreatora politike State Departmenta u ovoj oblasti. Izneseno je više ocjena, među kojima i ta da će Amerika u BiH i dalje ostati vrlo prisutna, ali neće dati svog kandidata za mjesto visokog predstavnika.

“Usaglasili smo se da novi visoki predstavnik treba biti autoritativan i omogućiti da se ta funkcija ispolji u punom dejtonskom kapacitetu”, istaknuo je Kebo.

Naveo je da je u susretu s direktoricom za jugoistočnu Evropu Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući Cathrine Hergenson postigao visoki nivo podudarnosti u procjenama stanja i vodećih odnosa u BiH. Ona smatra da SAD nema svoje političke favorite u BiH, ali da će to biti svi oni koji podržavaju pozitivne odnose. Iznimno se zanimala za sudbinu Prudskog dokumenta jer smatra da je unutrašnje dogovaranje u BiH ključno za rješavanje brojnih problema.

On je potcrtao da Amerikanci snažno podupiru Sporazum o stabilizaciji i pridruživanjju s EU te zajednički nastup zemalja regiona u procesu ulaska u Evropsku uniju. Oni također pozdravljaju sve inicijative koje podstiču snažnu saradnju sa susjedima.

Istaknuta je i važnost ekonomske politike u BiH koju je potrebno učiniti fleksibilnijom politikom poreza i doprinosa. Ocijenjeno je da će skraćivanje procedura stvoriti snažniji ekonomski ambijent koji će privući domaći i strani kapital te osigurati ekonomsklu stabilnost.