Patrick Moon
0

"SAD će nastaviti pomagati da se život u Srebrenici poboljša"

FENA
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Patrick Moon, američki ambasador u Bosni i Hercegovini boravio je danas u Srebrenici. Tokom posjete, obišao je Memorijalni centar Potočari, te razgovarao sa predstavnicima udruženja žena i nevladinog sektora.

Najviše vremena, Moon je proveo u razgovoru sa rukovodstvom Opštine Srebrenica. Tokom ovog razgovora istakao je da Sjedinjene Američke Države imaju namjeru da nastave pomagati oporavak ovog grada

"Mislim da su problemi u Srebrenici veoma poznati. Prvo, tu su izazovi suočavanja sa prošlošću, a tu su izazovi sa kojima sam upravo tazgovarao sa rukovodstvom Opštine. To su izazovi koji se tiču otvaranja novih radnih mjesta i izgradnja stabilne ekonomske situacije. Mi ćemo raditi tamo gdje možemo da pomognemo kako bi se ovdje život poboljšao", izjavio je Moon.

Osman Suljić, načelnik Opštine i Predrag Petrović, predsjednik Skupštine opštine upoznali su američkog ambasadora o prioritetnim projektima čijom realizacijom bi se popravio sistem življenja u ovom gradu.

"Ono što smo istakli je da više ne želimo jalove projekte u Srebrenici. Želimo projekte koji će isključivo stvarati stabilnu ekonomiju, otvarati nova radna mjesta, zaposliti omladinu i zadržati ovdje i Srbe i Bošnjake i sve one koji Srebrenicu vide kao svoj grad i žele živjeti u njemu“, rekao je Osman Suljić, načelnik Opštine Srebrenica.

Patrick Moon je danas posjetio Memorijalni centar Potočari i odao poštu žrtvama zločina u Srebrenici. Na novinarsko pitanje, da li će u narednom periodu posjetiti i stratišta srpskog naroda, Moon je odgovorio:

"Što se tiče posjeta mjestima sličnim Potočarima, bitno je razumjeti i ono što se dešavalo na srpskoj strani. Ja sam spreman posjetiti takva mjesta i razgovarati sa ljudima koji su predstavnici žrtava, a ne da to bude političko pitanje. Treba odati počast svim žrtvama. Treba ih se sjetiti, a mi trebamo naučiti lekciju kako da se to više nikada ne ponovi".

U popodnevnim satima, ambasador Moon posjetio je ured ER-abe, američke kompanije, te Udruženje "Prijatelji Srebrenice“ koje realizuje niz programa u zapošljavanju i edukaciji mladih.