Putem video veze
0

Šaćirbegović počeo da svjedoči iz Amerike

SRNA
Nekadašnji ministar inostranih poslova BiH Muhamed Šaćirbegović počeo je danas putem video-veze iz SAD da svjedoči na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću.

Glavni pretres započeo je raspravom o tome da li mogu da, u skladu sa američkom praksom, uz njega budu njegovi advokati.

Perišićev glavni zastupnik Gregor Gay-Smith najavio je da će svjedoka ispitivati i o njegovoj potencijalnoj krivičnoj odgovornosti, dok se Tužilaštvo u glavnom ispitivanju time neće baviti.

Šaćirbegović svjedoči na engleskom jeziku, a na pitanje zastupnika optužbe da li bi mogao da govori "bosanski/hrvatski/srpski" odgovorio je da bi mogao, ali da je "engleski jezik kojim se služi privatno i službeno". 

Odgovarajući na pitanje da li može da čita ćirilicu, Šaćirbegović je odgovorio da može "s teškoćom". 

General Perišić optužen je za pomaganje zločina nad muslimanima i Hrvatima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici, koje su od 1993. do 1995. godine, prema optužnici, počinili pripadnici vojski Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Svjedočenje Šaćirbegovića, koji je u toku rata bio ambasador BiH pri UN, trajat će cijele ove sedmice. Od 1998. do 2000. godine ponovo je bio ambasador BiH pri UN, a između ta dva mandata bio je ministar inostranih poslova. 
Vlasti BiH optužile su Šaćirbegovića 2002. godine za utaju oko 2,5 miliona dolara, pa je u SAD bio uhapšen u martu 2003. godine. Šaćirbej, koji ima američko i državljanstvo BiH,  iz zatvora je pušten 2004. godine uz kauciju od šest miliona dolara. 

Američki sudovi odlučili da može biti izručen BiH, ali se Šaćirbej više puta žalio na te odluke, tvrdeći da su sve optužbe protiv njega političke.

Šaćirbegović je i jedan od najprominentnijih zastupnika tvrdnje da je američki diplomata Richard Holbrook 1996. godine obećao Radovanu Karadžiću da neće biti krivično gonjen ukoliko se povuče iz javnog života.