BiH
0

Sačinjen prvi sveobuhvatan državni plan za reformu pravosudnog sektora BiH

FENA
Ministarstva pravde BiH, entiteta, kantona i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH sačinili su Nacrt strategije reforme sektora pravde u BiH, koji sadrži detaljan plan unapređenja cjelokupnog pravosudnog sistema u našoj zemlji.

Kako je saopćeno, ovo je prvi sveobuhvatan akcioni plan reformi, koji predviđa više od 60 konkretnih mjera i aktivnosti za izgradnju kvalitetnijeg, odgovornijeg i efektivnijeg pravosudnog sektora u cijeloj BiH.

Plan je sačinjen na osnovu analize postojećeg stanja u sektoru pravde, odnosno u oblastima čije je reformiranje u narednih pet godina prioritet za BiH - pravosuđe, izvršenje krivičnih sankcija, pristup pravdi, podrška ekonomskom razvoju, uspostava efikasnih organizacionih struktura, te rad na harmonizaciji propisa s Evropskom unijom.

Osim ključnih institucija, u izradi Nacrta strategije sektora pravde učestvovali su i predstavnici profesionalnih udružanja sudija i tužilaca, advokatskih komora, udruženja medijatora i drugih nevladinih organizacija.

Tehničku podršku projektu osiguralo je Ministarstvo za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (DFID).

Od 1. do 21. oktobra, Nacrt strategije sektora pravde u BiH bit će javno objavljen i dostupan na web stranici Ministarstva pravde BiH.(http://www.mpr.gov.ba).

Svi građani i pravne osobe su pozvani da dostave svoje sugestije, komentare i prijedloge, učestvuju u procesu javnih konsultacija i izgradnji kvalitetnijeg pravosudnog sistema BiH, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.