{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sačinjen prvi sveobuhvatan državni plan za reformu pravosudnog sektora BiH

F
1.10.2007. u 14:15
0
0
Sačinjen prvi sveobuhvatan državni plan za reformu pravosudnog sektora BiH
0
Sačinjen prvi sveobuhvatan državni plan za reformu pravosudnog sektora BiH
Ministarstva pravde BiH, entiteta, kantona i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH sačinili su Nacrt strategije reforme sektora pravde u BiH, koji sadrži detaljan plan unapređenja cjelokupnog pravosudnog sistema u našoj zemlji.
Kako je saopćeno, ovo je prvi sveobuhvatan akcioni plan reformi, koji predviđa više od 60 konkretnih mjera i aktivnosti za izgradnju kvalitetnijeg, odgovornijeg i efektivnijeg pravosudnog sektora u cijeloj BiH.

Plan je sačinjen na osnovu analize postojećeg stanja u sektoru pravde, odnosno u oblastima čije je reformiranje u narednih pet godina prioritet za BiH - pravosuđe, izvršenje krivičnih sankcija, pristup pravdi, podrška ekonomskom razvoju, uspostava efikasnih organizacionih struktura, te rad na harmonizaciji propisa s Evropskom unijom.

Osim ključnih institucija, u izradi Nacrta strategije sektora pravde učestvovali su i predstavnici profesionalnih udružanja sudija i tužilaca, advokatskih komora, udruženja medijatora i drugih nevladinih organizacija.

Tehničku podršku projektu osiguralo je Ministarstvo za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (DFID).

Od 1. do 21. oktobra, Nacrt strategije sektora pravde u BiH bit će javno objavljen i dostupan na web stranici Ministarstva pravde BiH.(http://www.mpr.gov.ba).

Svi građani i pravne osobe su pozvani da dostave svoje sugestije, komentare i prijedloge, učestvuju u procesu javnih konsultacija i izgradnji kvalitetnijeg pravosudnog sistema BiH, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: