Jedan od najvećih hramova
235

Saborna crkva u Sarajevu koncertom obilježava 150 godina od osvećenja

N. V.
U petak će biti obilježavan jubilej 150 godina od osvećenja Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu .

Tim povodom je organizovan koncert Kamernog hora sa smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Koncert će biti održan pod dirigentskom palicom Radeta Radovića.

Svečanost će početi u 17 sati ispred Saborne crkve u Sarajevu.

Saborna crkva u Sarajevu jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. Crkva se nalazi u samom centru grada, pored Ekonomskog fakulteta, sa desne strane rijeke Miljacke.

Odluka o njenoj izgradnji donijeta je na početku 1859. godine, a sama gradnja započeta je 1863. i trajala je 11 godina. Radovi su završeni 1. maja 1874. godine. Osvećenje završene crkve izvršio je mitropolit dabrobosanski Pajsije godine 1872.

Dozvolu za izgradnju crkve izdao je sultan Abdul Aziz da bi ublažio kritike iz Evrope zbog vjerske netrpeljivosti. Sama crkva je izgrađena dobrovoljnim prilozima građana Sarajeva i okolnih mjesta, kao i dubrovačkih, beogradskih, tršćanskih i bečkih trgovaca. Postoji zapis da je i sam sultan bio jedan od onih koji su dali svoj prilog.

Današnji izgled crkve malo se razlikuje od prvobitnog. Saborna crkva je građena od kamena, a kako je izgledala u prošlosti pogledajte u galeriji.