{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sabor IZ u BiH: Puno razumijevanje za socijalne teškoće, ali bez nasilja

F
15.2.2014. u 18:55
1
76
Sabor IZ u BiH: Puno razumijevanje za socijalne teškoće, ali bez nasilja
1
Sabor IZ u BiH: Puno razumijevanje za socijalne teškoće, ali bez nasilja
Safet Softić
Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iskazuje puno razumijevanje za socijalne teškoće u kojima žive mnogi građani Bosne i Hercegovine i njihove opravdane zahtjeve da se postojeće stanje mora mijenjati na način da se otklanjaju uzroci ekonomskih, socijalnih i drugih problema koji opterećuju život građana, navodi se u saopćenju nakon današnje sjednice Sabora.
Sjednici Sabora, kojom je predsjedavao Safet Softić, prisustvovali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftije, rukovodioci službi i ureda Rijaseta i predsjednik Udruženja ilmijje.

Sabor Islamske zajednice smatra da nasilne metode nisu rješenje za probleme bosanskohercegovačkog društva i zato najoštrije osuđuje one koji su, zloupotrijebivši demokratsko pravo građana na javno izražavanje svojih stavova, posegli za nasiljem.

Sabor Islamske zajednice posebno izražava zabrinutost i najoštriju osudu napada i paljenja institucija i zastave države Bosne i Hercegovine.

Sabor Islamske zajednice poziva nadležne organe da zaštite ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Sabor Islamske zajednice poziva organe vlasti u Bosni i Hercegovini da što hitnije pokrenu otvoren dijalog sa građanima, naročito sa socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, te ozbiljno i odgovorno sagledaju zahtjeve građana.

Dijalog građana, putem njihovih legitimnih predstavnika sa predstavnicima vlasti treba rezultirati mjerama i programima koji će osigurati pretpostavke razvoja i jačanja socijalne pravde i ravnomjernije raspodjele javnih dobara.

Također, Sabor Islamske zajednice naglašava da je jedini ispravan i prihvatljiv put za rješavanje otvorenih društvenih i političkih problema zakonom predviđena procedura u institucijama ustavno-pravnog sistema, bez ultimatuma i isključivosti.

Sabor Islamske zajednice poziva muslimane da poštuju nepovredivost ljudskog života, imovine, dostojanstva i časti u svim prilikama, javila je MINA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: