BiH
0

Sabljaković: Velike stranke diskriminiraju male

FENA
Hafeza Sabljaković, poslanica Demokratske narodne zajednice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, negodovala je što u današnjem nastavku pete redovne sjednice ovog doma, manjim opozicionim strankama nije omogućeno da postavljaju pitanja Miroslavu Lajčaku nakon njegovog obraćanja poslanicima.

Sabljaković smatra da je to diskriminacija velikih stranaka nad malim u Parlamentu i naglašava da su svi poslanici izabrani voljom građana u Federaciji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić odgovorio joj je da se on, kada je davao poslanicima riječ za stranačka pitanja, potpuno pridržavao protokola visokog predstavnika i raspoloživog vremena za pitanja i odgovore.

U okviru tog termina, mogućnost za postavljanje pitanja Lajčaku iskoristile su SDA, SBiH, HDZ i HDZ1990, kao i najveća opoziciona stranka SDP.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak govorio je danas u Federalnom parlamentu o potrebi reformi u BiH te u Federaciji kao jednom njenom dijelu.

Posebno dio ovog izlaganja odnosio se na aktulenu problematiku reforme policije u BiH. Poručio je bh. političarima da iskoriste priliku za postizanje dogovora o reformi policije jer on krajem naredne sedmice putuje u Brisel, gdje će evropskim partnerima podnijeti izvještaj o ovom procesu.

Iz pitanja stranaka koje su mu se obratile uglavnom proizilaze njihovi stavovi, već poznati u javnosti BiH, o reformi policije.