BiH
113

Sabina Ćudić uputila Prijedlog izmjena Zakona o porezu na promet KS u korist starih i iznemoglih

Klix.ba
Sabina Ćudić
Sabina Ćudić
Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić uputila je Prijedlog izmjena Zakona o porezu na promet Kantona Sarajevo koje za cilj imaju bolju njegu za stare i iznemogle.

"Izmjene se tiču činjenice da u postojećem Zakonu nije adekvatno riješeno pitanje oslobađanja plaćanja poreza kada se radi o doživotnom izdržavanju naprimjer roditelja od strane njihove djece, dok treća lica jesu oslobođena. Radi se o nelogičnosti i zbog ovakve situacije roditelji i stari ljudi svoju imovinu prenose po osnovu ugovora o doživotnom uzdržavanju trećim licima – što u praksi nerijetko rezultira neadekvatnom brigom za stare osobe koje su se u tu svrhu odrekle svoje imovine u korist trećih lica", kazala je zastupnica Ćudić.

Dodaje da je ova materija relativno dobro riješena u zakonima o porezu na promet nepokretnosti drugih kantona, ali da najbolje rješenje za ovu oblast nude zakonski okviri evropskih zemalja gdje se najčešće prijenos imovine na osnovu izdržavanja starih i iznemoglih lica oporezuje, ali se stopa oporezivanja umanjuje sa godinama brige koja se pruža staroj osobi.

"Isti slučaj je i u Hrvatskoj gdje je prvi nasljedni red oslobođen poreza po osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju, dok treća lica u tom slučaju plaćaju porez od 5% na prometnu vrijednost imovine – s tim da se stopa postepeno umanjuje sa brojem godina izdržavanja. Drugim riječima, stimuliše se dobra njega za stare i iznemogle. Ne postoji razlog zašto i naš kanton na ovaj način ne bi doprinio kvalitetnijoj brizi za naše starije sugrađane i sugrađanke", dodala je Ćudić.