Predizborna trka
517

Sabina Ćudić: Pojedinačnim kandidaturama DF i SDP odabrali lične umjesto interesa građana BiH

Klix.ba
Sabina Ćudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sabina Ćudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom vijesti da je Glavni odbor SDP-a danas pristupio unutarstranačkom biranju člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, oglasila se potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić, iskazavši kritiku zbog pojedinačnih kandidatura stranaka ljevice.

"Nakon što se Željko Komšić, bez prethodne najave građanskim strankama, samokandidovao za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, taj trend je danas nastavio i SDP samostalnom potragom za vlastitim kandidatom za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda", kazala je Ćudić.

Ona je dodala da su obje stranke na ovaj način prekršile dogovor o zajedničkom identifikovanju najboljih kandidata, što bi sasvim sigurno postavilo zdrave temelje postizbornoj saradnji građanskih stranaka i zajedničkom formiranju vlasti ove godine.

"Naša stranka je već ranije, niz puta upozoravala na ovaj trend, da su saradnji građanskih snaga, kada je u pitanju pronalaženje zajedničkih kandidata, najveća prepreka apetiti stranačkih pojedinaca, sa kojima se ove stranke čini se ne uspijevaju izboriti. Bojim se da će građani Bosne i Hercegovine, nažalost, i ovaj put biti uskraćeni za zajedničke kandidate građanskih stranaka, što prije svega minira mogućnost da se u ovoj historijskoj izbornoj godini pruži snažan, organizovan i sistemski otpor etničkom rasparčavanju BiH. Umjesto toga naši partneri se odlučuju za unutarstranačke interese a ne dugoročne, bosanskohercegovačke, o kojima smo govorili i na kojima smo u pregovorima sa njima insistirali, i nakon što smo ponudili zajednička imena iza kojih bi sve tri stranke jednako mogle da stanu. Naša stranka će sasvim sigurno nastaviti bespoštednu borbu protiv podjele Bosne i Hercegovine koju su nacionalisti odlučni završiti, i u tom procesu ćemo uvijek ispred svog birati interes jedinstvene Bosne i Hercegovine", zaključila je Ćudić.