Sabina Ćudić: Hitno razriješiti Upravni i Nadzorni odbor Zavoda u Pazariću

Sabina Ćudić: Hitno razriješiti Upravni i Nadzorni odbor Zavoda u Pazariću
187
A. D.
15.11.2019. u 16:13
19
komentara
187

dijeljenja
Sabina Ćudić: Hitno razriješiti Upravni i Nadzorni odbor Zavoda u Pazariću
Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, danas je posjetila Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
Nakon razgovora s rukovodstvom i uposlenicima te ustanove podnijela je inicijativu Vladi FBiH i resornom Ministarstvu za hitno razrješenje dužnosti Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda te imenovanje vršioca dužnosti na te pozicije do kraja istražnih radnji o dokumentovanim zloupotrebama.

"Stravične finansijske zloupotrebe počinjene u Zavodu u Pazariću, koje su nanijele ogromnu štetu njegovim štićenicima, urušile su i zakonski i moralni kredibilitet pojedinih članova Upravnog i Nadzornog odbora te ustanove. Neophodna je hitna njihova smjena kao i imenovanje vršioca dužnosti na te pozicije do kraja istražnih radnji. Zavod mora biti u funkciji svojih štićenika. Sramotno je da u 21. vijeku najranjivija kategorija našeg društva biva brutalno zloupotrebljena zbog ličnih interesa pojedinih funkcionera. Prvi korak ka sitemskom rješenju ustanova za zbrinjavanje osoba s invaliditetom mora početi s jasnom porukom njihovim rukovodstvima da se zloupotrebe položaja neće tolerisati te da u fokusu svakog našeg zakona moraju biti štićenici“, rekla je Ćudić.

Ćudić će zahtijevati da se o ovoj inicijativi izjasne i zastupnici na Osmoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja će se održati u srijedu, 20. novembra.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...