{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šabeta na konferenciji Organizacije za prohibiciju hemijskog oružja

F
FENA
1.12.2009. u 17:50
0
0
Šabeta na konferenciji Organizacije za prohibiciju hemijskog oružja
0
Šabeta na konferenciji Organizacije za prohibiciju hemijskog oružja
Šef Odjela za mir i sigurnost u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ambasador Fuad Šabeta, obratio se na 14. zasjedanju Konferencije država članica Organizacije za prohibiciju hemijskog oružja (OPCW), koja se od 30. novembra do 4. decembra održava u Hagu, saopćeno je iz MVPBiH.
Šabeta je prezentirao poziciju i aktivnosti Bosne i Hercegovine u međunarodnoj borbi protiv proliferacije hemijskog oružja.

Istakao je konstruktivnu ulogu naše zemlje u dosadašnjem razdoblju, ali ujedno skrenuo pažnju da će biti potrebna dodatna finansijska sredstva i drugi oblici pomoći kako bi BiH mogla pravovremeno ispuniti preuzete obaveze.

Glavni ciljevi 14. zasjedanja Konferencije, koje je okupilo delegacije iz 170 zemalja, su jačanje potencijala međunarodne zajednice da se suoči sa incidentima i opasnostima povezanim sa hemijskim oružjem i drugim hemijskim supstancama.

Na sjednici će biti razmatrani modaliteti međunarodne saradnje u procesu uništavanja hemijskog oružja, te zaštiti prirodnog okoliša od štetnih hemijskih tvari.

Poseban fokus će biti na sprječavanju odlaganja rashodovanog hemijskog oružja u međunarodnim vodama.

Zadnjeg dana Konferencije očekuje se i potvrda imenovanja novog generalnog direktora OPCW-a, turskog ambasadora Ahmeta Uzuncua.

U radu Konferencije učestvuje i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: