{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAA će stvoriti nove perspektive za BiH i institucije vlasti stavlja pred nove obaveze

F
27.5.2008. u 16:34
0
0
SAA će stvoriti nove perspektive za BiH i institucije vlasti stavlja pred nove obaveze
0
SAA će stvoriti nove perspektive za BiH i institucije vlasti stavlja pred nove obaveze
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izrazio je danas u Sarajevu zadovoljstvo što su jučer u Briselu otpočeli pregovori o liberalizaciji viznog režima EU za građane BiH, te što je jučer potvrđeno da je 16. juni datum kad će biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).
On je danas novinarima, nakon povratka iz Brisela, kazao da su to dobre vijesti za sve bh. građane, posebno za ljude iz oblasti biznisa jer će tako uspješnije surađivati sa zajednicom biznisa zemalja EU. Tako ćemo iz dana u dan biti sve bliži zajednici evropskih država i naroda.

"To je proces koji će jačati evropsku ideju unutar BiH, ali i snažna poruka za evropsku perspektivu BiH. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je sporazum budućnosti za sve nas, ispružena ruka svima nama da izađemo iz prošlosti i posvetimo se budućnosti. To je formula uspjeha BiH", kazao je on.

Špirić je stoga pozvao sve u BiH na pojačanu unutarnju komunikaciju te da sa svog mjesta doprinesu da integriranje BiH do punopravnog članstva u EU ne bi bespotrebno dugo trajalo. On je istaknuo da će SAA stvoriti nove perpspektive i šansu za BiH, ali i da to institucije bh. vlasti stavlja pred nova iskušenja i nove obaveze.

"Vijeće ministara BiH će predložiti strukturu odbora koji će moći da podnesu izazove koji proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ipak, jako je bitno što bi privremeni sporazum trebalo da stupi na snagu od 1. jula, ali da bi se to desilo moramo završiti dio obaveza a to je da privremeni sporazum bude prihvaćen unutar institucija vlasti BiH. To znači da će, na prijedlog VMBiH, Predsjedništvo BiH prihvatiti taj sporazum, a odluka Predsjedništva BiH bi do 1. jula trebalo da bude objavljena u Službenom glasniku BiH", kazao je on.

Špirić je dodao da će se dotad morati mijenjati Zakon o izvornim prihodima u smislu ukidanja carinskog evidentiranja na uvoznu robu u iznosu od jedan posto. VMBiH će, kazao je, amandmanima ići u PSBiH. "Očekujem da će ti amandmani biti podržani i da ćemo učiniti sve sa svoje strane da privremeni sporazum stupi na snagu 1. jula", smatra Špirić.

Kazao je da će u novembru biti novi izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a, ali i novi izvještaj Evropske komisije.

"Važno je da li ćemo tad moći govoriti o snažnom napretku i progresu BiH. Od toga će ovisiti liberalizacija viznog režima i tempo našeg evroatlantskog integrisanja", kazao je i još jednom pozvao institucije vlasti u BiH, lidere i sve koji se bave javnim životom da svi zajedno ovo vrijeme iskoriste na dobrobit BiH i svih njenih građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: