BiH
0

SA-X & The City (01): ONA vs. ON

Klix.ba
Kad nema sexa, grad postepeno gubi sve odlike gradskog… Istoimena serija (bez ovih silnih negacija - "Sex i grad") je ono što nas podsjeti na užitke i slasti noćnog života. Šta nam NAŠ GRAD nudi? Kakva su iskustva žitelja NAŠEG grada... Da li je ovaj grad uopšte NAŠ, i šta to sve treba da znači. Imamo NJU, i imamo NJEGA...

ONA KAŽE: Ni sexa ni grada

Turbofolk poput zaraze hara gradom, obično pod izgovorom "bolje pjesma nego droga"?! Zavijanje i urlikanje kroz nos sa ruralnim prizvukom i izgledom su za žaljenje, ali to sve više privlači i mlađu raju. Tako se slavio Bajram na 93,6% mjesta, to je slika NAŠEG noćnog života. To je slika "provoda" u NAŠEM gradu. Dobrih happeninga ima, ali ne u mjeri u kojoj bi trebalo. Podrške je sve manje jer masa hrli tamo gdje ima mesinga, jefitnih kravata i skaja, a popularno se naziva "šminkom" NAŠEG grada. A muzika? Ma važno je samo da drma. U takvim situacijama vrištim i često se sjetim reklame za Persen… Srećom, znam reći drogi ne!

Od vikenda do vikenda, od petka do petka, smjenjuju se razočarenje i ponovna nada i iščekivanje. Sve u krug. Dobri trenuci i ludi provodi su rijetki, ali su ujedno ono što me drži. Dobra raja koje još uvijek ima i koja opstaje nekako. Ali, sex (hehehe)… Pa šta je sa tim sexom? U našoj maloj sredini svaki događaj odjekne poput eha, eha, eha, ha, ha, a, a…

Htjeli to ili ne, svi se trudimo da se ponašamo "neofirno". Ofirno je prići tipu koji vam se sviđa jer će vam, u naredna 3 mjeseca ili više, na čelu biti zaljepljena etiketa sa njegovim imenom. Ako ste jaka osoba, to će vam nakon izvjesnog vremena biti smiješno, ali ako niste... Hmmm, možda vam se desi da uđete u "ozbiljnu” vezu sa momkom koji i nije nešto po vašem ukusu, ali vazno je da je "fin". Tako u vezi može doći do sexa, nećete biti toliko ogovarani jer vi ste ipak nečija djevojka. Sexualna (ne)ovisnost na nesreću ili nečiju sreću ulazi kod nas na mala vrata. O sexu se ne priča puno, škole ne smatraju značajnim educiranje po ovom pitanju. Kontracepciju skoro niko ne koristi jer je njegov partner "pouzdan".

Šta nam se dešava? Kao da smo u ludilu kojem nema kraja. Neki to zovu tranzicijom, ali ja to zovem status quo ili je možda adekvatnije ga nazvati konstantnim nazadovanjem. Pada mi na pamet državni udar, ali sjetih se da sam samo djevojka. A biti djevojka nije nimalo lako u današnjem svijetu (sjetite se Madonne), a kamoli u NAŠEM dragom Sarajevu.

lily


ON KAŽE: Kakav grad, takav sex

Da li se djevojke ovoga grada (koje, naravno ne surfaju, pogotovo ne na Sarajevo-X.com jer je surfanje za kompjuteraše) pitaju zašto je Homo-Klub među najpopularnijima? Ne pitaju, jer ne znaju za taj klub, jer u našim klubovima ne možeš promahalati ko je šta obukao, ko je s kim, ko je koga, ili ko će koga, tako da nema potrebe biti član tog kluba... Samo što na našim klubovima ne stoji mrgud koji glumi pickera... Koga će on pickirati.ba, s utrpanim džemperom i kožnjakom (crnim, naravno)?

Možeš na prste izbrojati mjesta u gradu u kojima vrijedi potrošiti nekoliko konvertibilnih markica. Pa i tim mjestima nešto fali; ili je osoblje više nego odvratno, ili je to prkno 3 sa 3 (a šta u nj staviti), ili je kafa s okusom svega drugog sem žene... Šlag, naravno, na kraju; nema kafe iza 20h – kakva je to seljačka politika? Naravno, ti u tom slučaju naručiš nešto što ti se ne pije, ali eto, već si tu, jedva si našao slobodno mjesto, pa je malo glupo razguliti... Glupo, jer boli konobara (a i gazdu) neka stvar što ćeš ti demonstrativno napustiti kafanu. Ima drugih levata koji će popiti nešto drugo.

U jednom se slažemo – turbofolk "kultura" nas je pregazila. Ako uopšte riječi "turbofolk" i "kultura" mogu stati u jednu rečenicu. Samo, dokle više sa neuglednim urbanim curama i curicama? Sve nešto teže, nosi se samo crna boja... Kosa i izgled nisu bitni – bitno je da se dobro napuši. Da se sluša nešto alternativno, a podočnjaci do guzova. I treba mi se svidjeti jer ne sluša Koketa? Cmon...

Pleši sa mnom, papak sam i gotovo, pleši sa mnom, još se niko nije otrovo…

PS: Lily, mogli bi na kaficu... My place or yours...

x@


... Nastaviće se (i kafa zakuhati) samo ako vi to želite...