{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sa suđenja Radetu Veselinoviću

F
26.1.2009. u 15:20
0
0
Sa suđenja Radetu Veselinoviću
0
Sa suđenja Radetu Veselinoviću
Dvoje svjedoka Tužilaštva BiH prisjetila su se kako su vidjeli optuženog u Hadžićima 1992. godine kada su odvođeni civili, javio je danas BIRN - Justice Report.
Mehmedalija Nizić, svjedok Tužilaštva na suđenju za zločin počinjen u Hadžićima, kazao je da se optuženi Rade Veselinović "drsko ponašao kada je u maju 1992. godine sa grupom vojnika došao da traži oružje u selu Binježevo".

- Rade je htio da puca u mene jer sam morao da prođem do ograde kako bi ušao u dvorište kuće mog brata, gdje je on bio. Moj brat mu je rekao da ne puca jer je to jedini način da dođe do njih, kazao je Nizić, istaknuvši da je Veselinović "raspoređivao vojnike koji su pretresali kuće, a koji su nogama razvaljivali vrata".

Radeta Veselinovića, Tužilaštvo BiH tereti da je od maja do kraja 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), između ostalog učestvovao u hapšenju, ubistvima, zatvaranju i prisilnim nestancima nesrpskog stanovništva s područja Hadžića.

Nizić je ispričao da su ga srpski vojnici ranili polovinom juna 1992. godine, u desnu i lijevu nogu, te lijevu ruku.

U Domu zdravlja mu je ukazana pomoć, ali je potom pušten kući gdje se sam previjao i krio od srpske vojske.

Prije nego što će biti ranjen, svjedok kaže da je vidio kako su mu uhapšena dva brata, rođak i kako vojnici pucaju po njima. Braća su "iskrvarila i ostavljena su u kombiju koji je ostale uhapšene odvozio u sportsku dvoranu u Hadžićima".

Svjedok kaže da više od toga do danas ne zna o njima.

- Nisam otišao u razmjenu, bojao sam se šta će mi uraditi. Preko šume sam prešao na drugu stranu. Moja porodica je ranije otišla jer je bio organizovan kombi za djecu, žene i bolesne osobe da napuste Binježevo prije početka napada 9. maja 1992. godine, ispričao je svjedok.

Drugi svjedok Tužilaštva bila je Refadija Hajdarević, također iz sela Binježevo.

Ona je ispričala da je kad je počelo granatiranje i hapšenje po tom selu, sa dvoje djece otišla u Donje Hadžiće "kod prijatelja u stan".

- Nekoliko sam se puta vraćala u Binježevo da uzmem hrane jer nismo imali šta jesti. Malo kasnije skroz sam se vratila kući. Veselinovića sam vidjela kada je sa kamionom došao ispred moje kuće. Imao je šešir, vojnu uniformu i lančić na kojem je visio krst, kazala je svjedokinja koja je po povratku u svoje mjesto uhapšena sa drugim civilima.

Svjedokinja tvrdi da je vidjela optuženog nekoliko puta i u Sportskoj dvorani u Hadžićima, ne mogavši tačno precizirati datume kad se to dogodilo.

- Znam da sam bila zatvorena oko 21 dan u Sportskoj dvorani. Razmjena je bila na Kobiljači 2. decembra 1992. godine, kazala je svjedokinja. Sa jednog djela njenog svjedočenja javnost je bila isključena zbog "njene lične zaštite".

Nastavak suđenja zakazan je za 28. januar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: