{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sa računa "Platforme BiH" za ugrožene u poplavama uplaćeno 28.000 eura

30.6.2014. u 12:53
25
1
Sa računa "Platforme BiH" za ugrožene u poplavama uplaćeno 28.000 eura
25
Sa računa "Platforme BiH" za ugrožene u poplavama uplaćeno 28.000 eura
Foto: Arhiv
"Platforma BiH" je zajedno s nevladinom organizacijom "Komšiluk" iz Sarajeva 15. maja pokrenula veliku humanitarnu akciju pod nazivom "Nove mostove gradimo zajedno", za područja u Bosni i Hercegovini koja su zadesile katastrofalne poplave.
Do petka 27. juna na bankovni račun "Platforme BiH" (NL19ABNA0411938363) je uplaćeno preko 53.000 eura, od donacija pojedinaca i bh. klubova u Holandiji ili zaradom od prodaje garderobe u dva navrata (4.250+3320 eura) za koju nije pokazan interes u BiH te prihode od humanitarnih koncerata: Emir Blažević (580 eura) i "Benefiet Natuurramp Bosnië" u De Balie u Amsterdamu (1.800 eura)...

U proteklih mjesec dana s računa "Platforme BiH" u Bosni i Hercegovini je donirano ukupno 28.000 eura.

Spisak do sada utrošenih sredstava u urgentnim akcijama pomoći poplavljenim područjima:

- NVO "Komšiluk" - prebačeno 2.000 eura od čega je kupljena hrana i neophodna sredstava (dva kombija i tri mala auta) za područje Lukavca i selo Modrac pored Lukavca, Bosanske Posavine (izbjeglice iz Gunje (Hrvatska) te Krepšić, Grebnica, Tišine, Odžak, Doboj, Šerići, Kolići, Topčić Polje. Ukupno dva kombija i četiri mala auta hrane i ostaloga.

- Ronilačkom klubu "Vir" Sanski Most uplaćeno je 2.000 eura za njihove osnovne potrebe u danonoćnom angažmanu na terenu u spašavanju ljudi i imovine u opštini Sanski Most

- NVO “Don” iz Prijedora, takodjer 2.000 eura za pomoć ugroženima u Prijedoru, od čega je za “BH Fantomi” Kozarac otislo 500 KM te 1000 KM za Vatrogasno društvo Kozarac koji su danima na terenu bili s NVO “Optimisti 2004” u Prijedoru, Sanskom Mostu te posjetili i odnijeli pomoć u Doboj i MZ Kosova kod Maglaja.

- NVO CMOK Tuzla 1.436 eura za kupovinu lopata i ostalog potrebnog materijala za sanaciju terena (opština Bratunac)

- NVO CMOK Tuzla – 3.000 eura za drugu akciju (kupovinu ralica za traktore koji u Podrinju rade na čišćenju terena te manji dio za gorivo i ostale troškove volonterima koji odnesu pomoć na poplavljena područja)

- BH “Fantomi” Kozarac, 2.000 eura uplaćeno za pomoć u brojnim angažmanima na terenu u više poplavljenih područja (Odžak)

- 2.000 eura NVO CMOK u Tuzli za kupovinu hrane i drugih sredstava u Istočnoj Bosni (Bijeljina, Janja, Bratunac) te sela oko Kalesije (30 paketa)

- NVO “Komšiluk” 3.000 eura za urgentnu akciju u Posavini (Orašje), Doboj (tri puna terenca i tri mala auta hrane, odjeće, higijenskih potrepština), Kladanj i okolna sela (donacija za deset ugroženih porodica), Šerići kod Zenice, Žepče, Svrake i Doglodi (Kanton Sarajevo), prevoz šlepera s hranom iz Holandije za Maglaj. Posebna posjeta nani Šemsi Kondžić iz Rečice kod Olova s hranom i higijenskim potrepštinama za mjesec dana.

- NVO “Pomozi.ba” iz Sarajeva, razvoženje pomoći na terenu - 3.000 eura (gorivo).

- BH Fantomi Kozarac, 1.516 eura, razvoženje pomoći kombi vozilima iz Tuzle za Šeriće kod Zenice, Topčić Polje i Željezno Polje.

- NVO CMOK, 2.998 eura, (2.000 eura za kupovinu preko 30 tona kreča za krečenje stanova i kuća te 998 eura za gorivo za razvoženje humanitarne pomoći; do 26. juna kreč je već raspoređen po raznim gradovima i selima.

- BH Fantomi, 3.000 eura, kupovina kućanskih aparata i kreveta za 14 familija teško pogođenih poplavama u Tukovima kod Prijedora.

"Na računu 'Platforme BiH' trenutno je preko 25.000 eura uz stalni priliv novih sredstava. Za sva utrošena sredstva imamo izvještaje s terena, a po završetku akcije očekujemo od partnerskih nevladinih organizacija u BiH pokriće u računima i fotografijama", poručuju iz "Platforme" podsjećajući da je 10. juna pokrenuta akcija "10 eura za BiH" s kontinuiranim mjesečnim donacijama donatora, ne samo iz Holandije, nego i Finske, Njemačke, Hrvatske i Švedske

Istakli su i kako je u Maglaju 17. juna održan sastanak predstavnika Koordinacionog odbora s partnerskim NVO iz BiH na kome su utvrđene smjernice u daljnjem radu, a prioritet je dat ažuriranju spiskova familija koje su najteže pogođene poplavama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: