Carl Bildt
0

Sa OHR-om, napredak BiH ka EU biće djelimičan

SRNA
Ministar inostranih poslova Švedske Carl Bilt rekao je da sve dok u BiH postoji Ured visokog predstavnika politički proces nije kontrolisan na lokalnom nivou i napredak BiH u integraciji u EU može biti samo djelimičan.

"Političari koji djeluju na nivou BiH i entiteta trebalo bi da postignu neophodne kompromise koji bi omogućili tranziciju OHR u pojačano prisustvo specijalnog predstavnika EU za BiH. Izazovi integracije u EU jasno će pokazati BiH da treba da izgradi funkcionalnije strukture vlasti. Perspektiva članstva BiH u EU je validna ukoliko je zemlja cjelovita", ocijenio je Bildt.

Šef švedske diplomatije rekao je za beogradski "Blic" da je ubijeđen da će Srbija uložiti sve napore kako bi ispunila uslove za ukidanje viza koje je postavila Evropska komisija.

"Odluku o ukidanju viza donose sve članice Unije na preporuku Evropske komisije. Sigurno će njena preporuka biti presudna za pozitivnu odluku Evropskog savjeta, ali bi moglo ipak da dođe i do odlaganja uzrokovanih pitanjima koja bi mogla da budu pokrenuta u kasnijoj fazi", rekao je Bildt.

On je istakao da je Švedska, kao predsjedavajuća EU, posvećena stupanju na snagu Privremenog sporazuma Unije sa Srbijom.

"Naše napore da do toga dođe umnogome bi olakšalo hapšenje /bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka/ Mladića ili uvjerljivi dokaz kojim bi Srbija garantovala da je učinila sve što je u njenoj moći da ga uhapsi. Zapadni Balkan u cjelini ima potvrđenu perspektivu u EU", ocijenio je švedski šef diplomatije.

On je optimista da bi Prelazni sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogli da budu odblokirani na Evropskom savjetu, čim se članice EU dogovore o tome da je Srbija ispunila sve političke uslove.

"Čim Srbija ispuni političke uslove, zadovoljavajuću saradnju sa Haškim tribunalom, i Evropski savjet odblokira Prelazni sporazum, Švedska će biti spremna na razgovor o vremenskim okvirima podnošenja prijave za kandidaturu Srbije za članstvo u EU", istakao je Bildt.