Marš Beograd - Tuzla
0

Sa Kalemegdana krenula povorka u znak sjećanja na tuzlansku mladost

FENA
Predstavnici i članovi Nevladine organizacije “Inicijativa mladih za ljudska prava”, upriličila je danas marš Beograd - Tuzla, u znak sjećanja na 25. maj 1995. godine, kada je u eksploziji granate ispaljene na Tuzlu poginula 71, uglavnom mlada osoba.

Oni su jutros sa Kalemegdana krenuli u ovu simboličnu šetnju, koja će biti završena u Tuzli.

Noseći transparent "Marš sećanja Beograd - Tuzla" mladi su prošetali centralnim gradskim ulicama do Ušća odakle će autobusima stići do granice Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je planirano, oni će u Bosni i Hercegovini prošetati u još dvije dionice, a u tuzlanskom naselju Simin Han pridružit će im se prijatelji iz Sarajeva i Tuzle.

Marš će se završiti polaganjem cvijeća na Tuzlansku kapiju. U Tuzli će danas, biti održano komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata. Protokolom je predviđeno u 12.00 sati Komemorativno obilježavanje na Kapiji a u trenutku kada je granata eksplodirala na kapiji u 20.55 oglasit će se i sirene u Tuzli.

U periodu od 15. maja 1992. pa do 25. augusta 1995. godine, Tuzla je gađana hiljadama projektila raznih vrsta i kalibara. Oko 90 posto tih projektila ispaljeno je sa lokaliteta Majevice, a ostalih 10 odsto sa Ozrena. Od ukupnog broja projektila kojima je gađana Tuzla 95 odsto projektila ispaljeno je na urbano područje općine Tuzla.

Do sada je utvrđeno, da je u periodu od 15. maja 1995. godine do 25. augusta 1995. godine u Tuzli ubijeno preko 200 i ranjeno preko 1000 civila.

Tog 25. maja 1995. godine granata ispaljena sa Ozrena ubila je 71 mladu osobu, a ranjene su 124.