BiH
107

Sa 100 KM do termina za njemačku vizu: Za neke rješenje, za većinu problem

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Proces dolaska do radne ili studentske vize za Saveznu Republiku Njemačku nikada nije bio jednostavan, a sada ga olakšavaju ili otežavaju, u zavisnosi koga pitate, samoprozvani agenti koji za određenu svotu u ime aplikanata rezervišu termin za razgovor u ambasadi.

Građani Bosne i Hercegovine koji posjeduju biometrijski pasoš po pravilu ne trebaju vizu za boravak u zemljama Evropske unije kraći od 90 dana. Ipak, za duže boravke, čiji razlozi mogu biti zapošljavanje, studiranje ili spajanje porodice, za naše građane potrebna je odgovarajuća viza.

Popularnost Njemačke kao članice EU ima svoju tamnu stranu, a to su konstantni redovi pred ambasadom u Sarajevu u kojima građani čekaju na ugovoreni termin razgovora sa nadležnim osobama koje će potom odlučiti da li će viza biti uručena ili ne.

Ipak, postoji nevidljivi i znatno duži red onih građana koji pokušavaju doći do zakazivanja samog termina. Sistem Ambasade SR Njemačke zahtijeva puno strpljenja, jer prema zvaničnim podacima dostupnim na web stranici ambasade, čekanje je ključna vrlina.

Na dan 17. 11. 2016. godine prvi slobodni termin za koji postoji teoretska šansa ugovaranja je 23. 2. 2017. godine, a on se, kao i svi drugi, može rezervisati isključivo putem interneta. Stvar postaje komplikovanija ukoliko imate porodicu, jer je za svaku osobu potrebno rezervisati poseban sastanak.

"Za svaku osobu, također za djecu i novorođenčad, mora se rezervisati zaseban termin. Svaka osoba može rezervisati samo jedan termin", stoji između ostalog na opisu procedure podošenja molbe za termin.

Uspjeh online rezervacije svodi se na to koliko je aplikant brz i uporan, jer se online registracija otključava iza ponoći i odnosi se samo na prvi slobodni dan termina koji je zapravo sačinjen od 60 minuta radnog vremena odjela za vize, što kod znatnog broja građana stvara opravdanu dozu nervoze.

Problem je toliko značajan da su šansu za zaradu prepoznali takozvani agenti/zastupnici aplikanata koji za određenu sumu novca u njihovo ime pokušavaju doći do rezervacije termina. Online oglasi vrve od ponuda čiji se opisi u nekim slučajevima svode na rečenicu i po, dok u drugim slučajevima oglas čini detaljan opis kako će ta usluga biti učinjena. Cijena ovakvih usluga se kreće i do 100 konvertibilnih maraka.

Pored toga što građani putem spomenutih i legalno diskutabilnih načina mogu riješiti svoj problem, njihova aktivnost navodno uzrokuje umanjenje šansi da se do termina dođe na legitiman način. O svemu je obaviještena i sama Ambasada SR Njemačke koja je povodom toga izdala saopćenje.

"Zbog učestalih upita, Ambasada ukazuje na to da sistem za zakazivanje termina u potpunosti funkcioniše. Samo one osobe koje su direktno od Ambasade putem e-maila dobile potvrdu sa svim pojedinostima o terminu, su uspješno rezervisale termin. Ambasada još jednom napominje da ne sarađuje sa uslužnim agencijama. Termine možete samostalno i besplatno rezervisati", kažu iz Ambasade SR Njemačke.