BiH
3

S tržišta BiH u prošloj godini povučeno 17.008 komada različitih proizvoda

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Agencije za nadzor nad tržištem BiH o stanju u oblasti nadzora nad tržištem neprehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini u 2015. godini.

Prema rezultatima proaktivnog i reaktivnog nadzora, u 2015. godini kontrolirano je ukupno 176 modela proizvoda, od čega je 140 modela (69.552 komada) bilo neusklađeno s propisanim sigurnosnim zahtjevima. Od ukupno neusklađenih 69.552 komada različitih proizvoda, poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa izvršili usklađivanje 52.544 komada proizvoda po propisanim sigurnosnim zahtjevima.

S tržišta BiH je povučeno i vraćeno od potrošača 17.008 komada proizvoda, od kojih je 8.764 uništeno. Među 140 neusklađenih proizvioda, 69 modela je bilo nesigurno i predstavljali su ozbiljan rizik za potrošače. Najviše takvih proizvoda bilo je u električnoj opremi (22), a slijede igračke (10), opasne imitacije (10), sportska oprema (8), proizvodi za djecu (7), lična zaštitna oprema (6) te namještaj (4) i po jedan građevinski proizvod i obuća. Najviše proizvoda s ozbiljnim rizikom proizvedeno je u Kini, i to 56, a među rizicima preovladava rizik od povreda kod 21 proizvoda.

Evropska unija izdvaja više od 22,5 miliona eura za razvoj BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH 2014. između Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i EU koju predstavlja Evropska komisija.

U okviru Državnog programa aktivnosti za BiH Evropska unija izdvojit će 22.581.834 eura, od čega će više od 62 posto novca biti usmjereno na ekonomski razvoj zemlje.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora za 2014. godinu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija. Ovim programom prekogranične saradnje obuhvaćeno je 54 općine u Bosni i Hercegovini i 14 općina u Crnoj Gori uz finansijsku podršku EU u iznosu od 840.000 eura.
Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će pojedinačne prijedloge odluka o ratifikaciji Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru.

Vijeće ministara BiH podržalo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt modernizacije cestovnog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD u vrijednosti od 58 miliona eura.

Ovaj projekt obuhvatit će rehabilitaciju i modernizaciju magistralnih cesta, rekonstrukciju tunela i raskršća kvalificiranih kao crne tačke na magistralnim cestama, kao i poboljšanje upravljanja magistralnom cestovnom mrežom u FBiH, s posebnim fokusom na finansijsku održivost investicija, otpornost na klimatske promjene i sigumost prometa.

Program modernizacije cesta u FBiH je uključen u Program javnih investicija FBiH za 2016 - 2018. godinu i bit će implementiran u petogodišnjem periodu. Prema procjenama Svjetske banke, ukupna vrijednost ovog projekta je oko 91 milion eura, od čega bi 58 miliona eura bilo osigurano iz zajma IBRD-a i oko 33 miliona eura iz kredita EIB-a. Ministarstvo finansija i trezora, nakon završenih pregovora, dostavit će Vijeću ministara prijedlog ugovora s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA II Program prekogranične saradnje „Srbija – Bosna i Hercegovina“ 2014 – 2020.

Na ovaj način dvije države uređuju odnose, definiraju uloge i nadležnosti u pogledu upravljanja IPA II Programom prekogranične saradnje i njegovim provođenjem u slučajevima kada se primjenjuje sistem indirektnog upravljanja projektima.

Evropska komisija odobrila je u decembru 2014. godine Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina za period 2014 – 2020. godine, kao podršku njihovim nastojanjima da provedu potrebne reforme za ulazak u EU. Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije.

Pokrenute aktivnosti za formiranje radne grupe za analizu primjene Zakona o RTV sistemu

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt Koridor Vc - Klopče - Donja Gračanica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijednog 36 miliona eura.

Riječ je o izgradnji poddionice autoceste na Koridoru Vc - zenička zaobilaznica Klopče - Donja Cračanica (tunel Pečuj), koja se nalazi na dijelu autoceste Doboj Jug - Tarčin.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda s alokacijom na Federaciju BiH i krajnjeg korisnika JP Autoceste Federacije BiH.

Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na oko 100 miliona eura, od čega će iz kredita OFID-OPEC fonda za međunarodni razvoj biti osigurano 60 miliona eura, što uz ovih 36 miliona EBRD-ovog zajma ukupno iznosi oko 96 miliona eura, a nedostajući iznos bit će osiguran iz vlastitih sredstava.

Ministarstvo finansija i trezora, nakon završenih pregovora, dostavit će Vijeću ministara prijedlog ugovora s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o aktivnostima BiH u prihvatu državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u Bosnu i Hercegovinu na osnovu Evropskog hitnog putnog lista za povratak (Laissez Passer).

Radi efikasne realizacije procesa povratka državljana BiH prodružena je upotreba Evropskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju nadležna tijela SR Njemačke, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu u dodatnom periodu od 60 dana, počevši od 8.5.2016. godine.

Prema Informaciji, 261 bh. državljanin vraćen je u BiH od 10. decembra 2015. do 23. aprila 2016. godine, od 3.903 koliko se, prema navodima nadležnih njemačkih tijela, nalazi u SR Njemačkoj u kategoriji ekonomskih migranata. Samo 75 državljana BiH prihvaćeni su s EU - Laissez Passer dokumentom.

Vjeće ministara BiH upoznato je sa zaključcima 29. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine povodom rasprave o izvještaju BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata za 2015. godinu, finansijskom planu i planovima programa BHR 1 i BHT 1 za 2016. godinu i Izvještaju o obavljenoj reviziji finansijskog poslovanja BHRT-a za 2015. godinu. Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da pripremi i Vijeću ministara dostavi prijedlog odluke o formiranju interresorne radne gupe koja bi u potpunosti analizirala primjenu postojećeg zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.