Zbog svjetske krize
81

S proljećem se u Mostar vraćaju turisti iz evropskih zemalja, ali manje od očekivanog

G. Š.
Iako su s dolaskom proljeća u Mostar počele pristizati organizovane grupe turista iz evropskih zemlja, među ugostiteljima i turističkim radnicima vlada zabrinutost zbog krize u Ukrajini koja se već osjeti na broju gostiju u Hercegovini.

U staru gradsku jezgru Mostara danas su stigle organizovane grupe turista iz Njemačke i Španije, ali direktor turističke zajednice Mostar Mensud Duraković za Klix.ba kaže kako je dolazak grupa iz evropskih zemalja neznatan u odnosu na ono što se očekivalo.

"Jučer smo imali jednu grupu Poljaka, a dan prije toga dva autobusa Italijana. Ali to nije ni blizu onome na što smo navikli u dobrim sezonama"; kaže Duraković.

Ističe kako je ovo vrijeme kad bi protok turista u Mostaru trebao biti mnogo veći, ali da ipak grupe koje dolaze pokazuju kako je Mostar i dalje zanimljiv turisitima i budi nadu, da će, ako se stanje stabilizuje i turistička sezona doživjeti svoj konačni procvat.

Ugostitelji i turistički radnicima ne kriju zabrinutost, jer su nakon velikih gubitka izazvanih pandemijom koronavirusa očekivali konačan oporavak, a već trpe negativan utjecaj krize u Ukrajini, posebno zbog toga što se ne odražava samo na Mostar nego i na druge turističke centre.

U svim teškoćama koje su pogodili turizam, Mostarce ohrabruje jedino činjenica da je njihov grad postao izuzetno zanimljiv cijelom regionu, pa tako sve više dolaze gosti iz čitave BiH, ali i susjedne Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Mostar tokom sezone ima veliki broj događaja koji redovno okupljaju goste iz čitavog regiona, pa i individualce iz evropskih zemalja, među kojima značajno mjesto ima i bosanskohercegovačka dijaspora u kojoj je veliki broj Mostarski i Mostarca.

Među važnim događajima svakako su tradicionalni skokovi sa Starog mosta, Red Bull skokovi, i Mostarski sajam koji se održava u periodu od 5. do 9. aprila, kad bi prema trenutnom interesu gostiju trebali biti popunjeni svi smještajni kapaciteti.

Ugostiteljski objekti koji su otvoreni tokom dana su ispunjeni gostima koji uživaju u ispijanju kafe pod otvorenim nebom, dok drugi pripremaju sezonske objekte za otvaranje 1.aprila.

Staru gradsku jezgru i plato ispod Starog mosta danas su čistili aktivisti udruženje Krugovi prošlosti, a s aktivnostima će nastaviti i sutra kad će im se pridruži i radnici JP Komos.