BiH
0

S predstavnicima KMUP-ova održan sastanak na temu maloljetničke delinkvencije

Sarajevo-x.com
S ciljem ispunjavanja odrednica i ciljeva "Strategije protiv maloljetničkog prestupništva u BIH 2006. – 2010." koju je usvojilo Vijeće ministara BiH u junu mjesecu 2006. godine, dana 21. 02. 2008. godine u organizaciji Federalne uprave policije upriličen je sastanak sa predstavnicima kantonalnih Ministarstava unutrašnjih poslova koji su direktno angažovani na poslovima prevencije i suzbijanja maloljetničke delinkvencije.

Prisutnima su najprije izneseni određeni statistički podaci i prezentirana analiza maloljetničke delinkvencije te podcrtani ciljevi iz Strategije kojim su definisane obaveze svih institucija koje su, ili bi trebale, biti uključene u rješavanju u suzbijanju pojave maloljetničke delinkvencije.

Obzirom da je Strategija razmatrana isključivo sa aspekta strateških ciljeva određenih policijskih struktura u BIH, prisutni su se dotakli nekih od primjera sa terena te je tom prilikom pozitivnim ocijenjeno usvajanje zakona, odnosno izmjena i dopuna o Zakona o javnom redu i miru od strane određenih kantona, a kojima se maloljetnim licima zabranjuje kretanje te boravak u uslužnim objektima u periodu između 23,00 – 05,00 sati.

Iskazano je i mišljenje da bi bilo poželjno da se sličan zakon donese i na nivou Federacije BiH te da bi se trebale pokrenuti aktivnosti u tom pravcu ka Vladi Federacije BiH.

Također, prisutni su iskazali mišljenje da bi bilo poželjno da kaznene mjere za maloljetne prestupnike na području Federacije BiH, pa i BiH, trebaju biti ujednačene i ponovo predložili i podržali izmjene Krivičnog zakona iz ove oblasti.

Dotaknut je i problem nepostojanja objekata pritvorskog karaktera u koji bi bili smješteni maloljetnici koji su u sukobu sa zakonom. Ovdje je istaknut problem određivanja mjesta gdje bi se takvi objekti napravili.

Kako je potrebno brzo i konkretno reagovati po pitanju implementacije Strategije učesnici sastanka su izrazili mišljenje da je potrebno, na nivou kantona, donijeti operativne planove ne čekajući pritom izradu akcionih planova.

Problemu maloljetničke delinkvencije uspješnije bi se suprostavilo ukoliko bi svaki kantonalni MUP imao odjel koji bi se bavio isključivo ovom problematikom te da se u svakoj policijskoj upravi angažuje po jedan pedagog i psiholog. Potrebno je istaknuti da je ovo bio prvi sastanak organizovan na ovom nivou, a na kojem je bila tretirana tema maloljetničke delinkvencije. Na sastanku su usvojeni i zaključci koji će biti dostavljeni kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i komesarima na daljnju realizaciju, a sve u cilju donošenja kvalitetnih akcionih i operativnih planova postupanja policije iz ove oblasti.