Grad AVNOJ-a i kraljeva
0

"S one strane Jajca gajtan trava raste..."

Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nekima na pomen grada Jajca prva asocijacija bude Drugo zasjedanje AVNOJ-a, drugima bosanski kraljevi, a mi nakon obilaska možemo reći ono što je sigurno - radi se o jednom od najljepših gradova u BiH.

Iznad grada, na 470 metara nadmorske visine, nalazi se Tvrđava, sa očuvanim kraljevskim portalom, sličnom onom u Bobovcu. Tu su još zidine, kripta Hrvoja Vukčićbunar, džamija, barutana, sahat kula, te zvonik Svetog Luke. S tvrđave puca pogled na grad koji je i pored ruiniranja kvazimodernom arhitekturom i dalje uspio održati relativno autentičan izgled, a podno grada protiče Pliva.

Pliva čini možda najljepše slapove u ovom dijelu Evrope, te vodopad koji je ovih dana "polovičan" jer se radi na uređenju korita rijeke Plive. Pomalo napušten, u blizini je i muzej Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), na kojem su 29. novembra 1943. stavljeni temelji SFR Jugoslavije.

Grad Jajce kandidat je za stavljanje na UNESCO listu svjetske baštine, ali ukoliko se nastavi neplanska i "divlja" gradnja, teško da će očuvati autentičan izgled kojim se nekada mogao pohvaliti, ai od kojeg je i danas mnogo toga ostalo. Vodopad u Jajcu, koji nešto starije generacije koje nisu stigle posjetiti ovaj prelijepi grad pamte i s naslovne strane udžbenika "Priroda i društvo", i dalje teče, a diveći se njegovoj ljepoti i ljepoti slapova nekako sama preko usta krene pjesma "s one strane Plive gajtan trava raste...".