{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"S OHR-om BiH ne može biti punopravan član EU"

S
8.11.2009. u 14:05
0
6
"S OHR-om BiH ne može biti punopravan član EU"
0
"S OHR-om BiH ne može biti punopravan član EU"
Ambasadori SAD i Švedske u Charles English i Bosse Hedberg poručili su danas da je neophodan kompromis političkih lidera u BiH kako bi zemlja brže krenula ka članstvu u EU i NATO.
Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Butmirski proces i kriza političke odgovornosti" u Sarajevu, English i Hedberg su ponovili da je "butmirski proces" zajednička inicijativa SAD i EU, kako bi se stvorili uslovi da BiH u narednom periodu podnese aplikaciju za punopravno članstvo u Uniju i NATO.

Hedberg je ocijenio da u BiH postoje različita mišljenja o tome u kom pravcu se kreće zemlja i naglasio da je BiH stupanjem u članstvo Savjeta Evrope 2002. godine preuzela brojne obaveze koje mora ispuniti i koje su ujedno i uslov za punopravno članstvo u EU.

"Uloga i prisustvo međunarodne zajednice u BiH, rezultat je Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali politički lideri u BiH moraju znati da sa OHR-om BiH ne može postati punopravan član EU. Sve dok je OHR ovdje, na zahtjev BiH da postane član EU se neće ozbiljno gledati", rekao je Hedberg.

Prema njegovim riječima, u BiH se politička sukobljavanja dešavaju na osnovu etničke pripadnosti i zbog toga BiH u procesu evropskih integracija zaostaje za zemljama u regionu.

English je naglasio da SAD i EU mogu i žele pomoći BiH kako bi se došlo do rješenja i brže i lakše krenulo ka evroatlantskim integracijama.

On je istakao da politički lideri u BiH moraju da shvate da je došlo vrijeme kompromisa i da BiH ne smije zaostajati za zemljama u regionu.

Prema njegovim riječima, politički lidri u BiH podjeljeni su između dvije krajnosti.

"Svaka od tih krajnosti spriječava lidere u BiH da dođu do kompromisa koji će odvesti BiH da punopravnog članstva u EU i NATO-u. SAD i EU ostaće u BiH i svojim prijedlozima pomoći da dođe do rješenja trenutnih problema koji pritišću zemlju", zaključio je English.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: