Prijavljeno policiji
99

S mosta starog 503 godine kod Čapljine nestala ploča od tonu i po, načelnik Vidić šokiran

G. Š.
Foto: Radio Čapljina
Foto: Radio Čapljina
U fazi restauracije mosta na Bregavi u Klepcima kraj Čapljine koji je star 503 godine i jedan je od nacionalnih spomenika BiH nestala je kamena ploča teška tonu i pol. Radi se o ploči koja je dio korkaluka – kamene ograde, mosta izgrađenog 1517. godine, koji je preteča Starom mostu u Mostaru.

Nestanak ploče koja je vrijedan artefakt mnoge je šokiralo s obzirom na to da se nije mogla pomjeriti bez posebne opreme.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić za Klix.ba kaže kako je slučaj prijavljen policiji, ali da za sada još nema nikakvih rezultata o počinjenju tog nedjela.

"Čudno, ploča je teška oko tonu i pol, nalazila se u blizini magistralnog puta M17, trebala je posebna oprema da se ploča natovari i odveze“, kaže Vidić.

Ističe kako se nestanak ploče dogodio u pripremanom periodu za drugu fazu radova koji su između ostalog predviđali postavljanje velikih kamenih zaštitnih ploča.

"Iste su dovezene na lokalitet ali smo se neugodno iznenadili kada smo vidjeli da je jedna takva ploča ukradena“, kazuje nam Vidić.

Naglašava to neće zaustaviti nastavak obnovom mosta i kako tvrdi vratiti će mu stari sjaj.

"Ovaj most je preteča Starom mostu u Mostaru i na ovom mostu je isprobana tehnika građenja za mostarski most“, naglašava Vidić.

On podsjeća i da je most na Bregavi u Klepcima jedan od nacionalnih spomenika na području Čapljine što znači da je pod zaštitom i ingerencijom Zavoda za nacionalne spomenike.

"Na žalost most je bio u lošem stanju a spomenuti Zavod nije ništa poduzimao. Mi smo odlučili da pokrenemo inicijativu za obnovu mosta, tražili smo dopuštenje od Zavoda za nacionalne spomenike te nakon njihove dozvole s našim novcem smo uradili projektnu dokumentaciju za obnovu mosta“, pojašnjava nam Vidić.

Ističe da je obnova je zamišljena u dvije faze, te da prva faza završena, u čijoj realizaciji je pomoglo Ministarstvo kulture i sporta FBiH.